Predsjednik Latvije Egils Levits : Ruse u našoj zemlji treba izolirati


Etničke Ruse koji nisu lojalni latvijskoj vladi trebalo bi “izolirati od društva”, izjavio je danas predsjednik Latvije Egils Levits u intervjuu za radio.

Govoreći o pozitivnim i negativnim učincima sukoba u Ukrajini za Rigu, Levits je zabrinuto nazvao pojavu “dijela ruskog društva koji nije lojalan državi”.

“Naša je zadaća pozabaviti se tim dijelom i izolirati ga od društva”, naglasio je, a prenosi latvijska javna televizija LSM.

Pozitivni učinci koje predsjednica navodi su porast patriotizma i nacionalizma u zemlji te sve veća svijest o cijeni koju treba platiti za slobodu.

Latvijska vlada prethodno je odlučila ukloniti nekoliko spomenika iz sovjetskog doba unatoč prigovorima svoje  ruske manjine.

Prema Levitu, Latvijci su postali osjetljiviji na takve spomenike otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem mjeseca veljače.

Latvijski predsjednik ocijenio je da je situacija u Ukrajini pokazala da ruska vojska nije tako jaka kao što su neki vjerovali. Obećao je da će njegova zemlja nastaviti pružati pomoć Kijevu.

Ljudi koji žive u baltičkim državama, kao i u drugim zapadnim zemljama, pate od inflacije i rastućih cijena energije, dodao je Levits, stanje stvari koje je nazvao cijenom “poraza Rusije”.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp