Kina već posjeduje preko 200 000 hektara zemlje u Sjedinjenim Državama

Kina već posjeduje preko 200 000 hektara zemlje u Sjedinjenim Državama

Fufeng Group, tvrtka za biofermentaciju sa sjedištem u kontinentalnoj Kini, nedavno je kupila 300 hektara zemlje u Sjevernoj Dakoti za 2,6 milijuna dolara. Proizvodna tvrtka planira izgraditi tvornicu za mljevenje na tom području.

Prema najnovijim podacima Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA), Kina posjeduje preko 191.000 hektara zemlje u Americi, ali brojke su bile prije prodaje zemljišta u Sjevernoj Dakoti ovog proljeća.

Guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum poslao je pismo ministrici financija Janet Yellen i ministru obrane Lloydu Austinu u ponedjeljak, 1. kolovoza, tražeći od Odbora za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS) da odmah razmotri kupnju.

“Tražimo da se ovaj proces revizije dovrši s najvećom hitnošću kako bismo pomogli dužnosnicima Grand Forksa u procesu donošenja odluka i razjasnili ima li ova kupnja zemljišta implikacije po nacionalnoj sigurnosti”, naveo je guverner u pismu.

Glavni operativni direktor Fufeng Group USA Eric Chutorash tvrdio je da oni nemaju vlasništvo kineske vlade i da će svi radnici biti Amerikanci. Dodao je da direktor ljudskih potencijala, komercijalni direktor prodajnog tima i inženjer nisu ljudi prebačeni iz Kine.

“Znam da se od nas neće tražiti da prikupljamo obavještajne podatke o zračnoj bazi Grand Forks”, rekao je Chutorash za Grand Forks Herald tijekom foruma u ožujku. »Ne mogu to više naglašavati. (Ali) osobno, ne bih to pružio. Ne vjerujem da bi tim koji se tamo gradi to mogao pružiti.”

Burgum je rekao da je tvrtka pristala na dobrovoljnu prijavu CFIUS-u kako bi dodatno objasnila svoje namjere u Sjevernoj Dakoti. Ali Chutorash je rekao da će njegov tim morati navesti razlog za reviziju CFIUS-a kada ponudi pristanak, a nisu dobili nikakav razlog da traže reviziju. Fufeng Group je najveći svjetski proizvođač ksantanske gume i mononatrijevog glutamata.

Kina pokazuje nezadovoljstvo Pelosinim posjetom Tajvanu

Sve veći kineski teritorij unutar SAD-a može predstavljati problem prema odgovoru Kine na nedavni posjet predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu.

Nakon posjeta visokog profila, Kina je započela svoje najveće vojne vježbe u morima oko te otočne države. Pelosi je postala najviše pozicionirana američka političarka koja je posjetila otok u 25 godina.

Pohvalila je tajvansku demokraciju i obećala američku solidarnost tijekom svog kratkog zaustavljanja. Čak je “dolila ulje na vatru” rekavši da kineski bijes ne može spriječiti svjetske vođe da tamo putuju.

“Naše izaslanstvo je došlo u Tajvan kako bi jasno dalo do znanja da nećemo napustiti Tajvan”, rekla je predsjednici Tajvana Tsai Ing-wen.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je ranije ovog tjedna da Pelosi ima pravo posjetiti Tajvan, naglasivši da to putovanje ne predstavlja kršenje kineskog suvereniteta ili dugogodišnje američke politike One China.

Kinezi nisu tako mislili. Glasnogovornik kineskog ministra vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je: “Kineska narodnooslobodilačka vojska neće sjediti prekriženih ruku.” Nakon ove izjave, Kinezi su u utorak, 2. kolovoza, poslali ratne zrakoplove u Tajvanski tjesnac i nastavili s vježbama vatrenog gađanja oko Tajvana do četvrtka, 4. kolovoza.

Tajvanska vladajuća Demokratska progresivna stranka rekla je da Kina provodi vježbe na najprometnijim međunarodnim vodenim putovima i zračnim rutama te da je to “neodgovorno, nelegitimno ponašanje”.

U međuvremenu, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nazvao je posjet Pelosi Tajvanu “maničnim, neodgovornim i vrlo iracionalnim” činom Sjedinjenih Država, prema državnoj televiziji CCTV.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp