Predsjednik Zelenski – Europa je na korak od nuklearne katastrofe

Predsjednik Zelenski – Europa je na korak od nuklearne katastrofe

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski  izjavio je da je svijet jučer za dlaku izbjegao radijacijsku katastrofu nakon što je najveća ukrajinska nuklearna elektrana privremeno isključena iz električne mreže zbog štete od požara.
Prema navodima Predsjednika Zelenskog, Europa je stavljena “na korak” od nuklearne katastrofe jer je struja za nuklearnu elektranu Zaporižje prekinuta nekoliko sati nakon ruskog granatiranja u tom području.
Predsjednik Zelenski je naglasio da je granatiranje izazvalo požare u obližnjoj elektrani na ugljen koja je isključila kompleks reaktora u nuklearnoj elektrani s električne mreže.
Moskva je odbacila optužbe i optužila Ukrajinu da je bezobzirno otvorila vatru na objekt.

Pomoćni dizelski generatori osigurali su opskrbu strujom koja je ključna za rashladne i sigurnosne sustave u postrojenju, izjavio je Zelenski hvaleći ukrajinske tehničare koji upravljaju postrojenjem pod pogledom ruske vojske.

“Da osoblje naše postaje nije reagiralo nakon nestanka struje, tada bismo već bili prisiljeni prevladati posljedice radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Europljane u situaciju na korak od radijacijske katastrofe.”

Vladimir Rogov, dužnosnik kojeg je imenovala Rusija u okupiranom gradu Enerhodaru u blizini elektrane, okrivio je ukrajinske oružane snage za požar u šumi u blizini elektrane. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp