Zuckerberg javno priznao: FBI je naredio da cenzuriramo priču o laptopu Huntera Bidena

Zuckerberg javno priznao: FBI je naredio da cenzuriramo priču o laptopu Huntera Bidena

Izvršni direktor facebooka Mark Zuckerberg, gosujući u popularnom podcastu kojeg vodi Joe Rogan, izjavio je da je odlučio cenzurirati i ukloniti sve objave u vezi s laptopom Huntera Bidena nakon što je FBI naredio da to učini, jer se navodno radi o potencijalnoj ruskoj propagandi.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da njegova platforma radi na ograničavanju dosega eksplozivne priče o sinu predsjednika Joea Bidena, Hunteru, nakon što mu je savezna policija rekla da bude “na oprezu” u vezi stranih dezinformacija.

Zuckerberg je opširno govorio o kontroverzi tijekom pojavljivanja u podcastu Joea Rogana u četvrtak, braneći Facebookov odgovor na izvješće New York Posta objavljeno uoči izbora 2020. u kojem se navodi niz sumnjivih poslova Huntera Bidena, citirajući dokumente dobivene s jednog od njegovih prijenosnih računala.

Dok je izvršni direktor primijetio da je Facebook “krenuo drugačijim putem od Twittera” – koji je u potpunosti zabranio priču i čak spriječio korisnike da je dijele u izravnim porukama – rekao je da je njegov tim na kraju odlučio ograničiti širenje članka na temelju “preporuke”. ” koju je dobio od FBI-a.

“Pozadina je u tome da je FBI zapravo došao do nas i rekao: ‘Hej, samo da znaš, trebali biste biti u stanju pripravnosti. Mislili smo da je na izborima 2016. bilo puno ruske propagande; primijetili smo da će u biti biti neka vrsta odlagališta koja je slična tome. Zato budite oprezni”, rekao je, parafrazirajući riječi federalnog agenta.
Nekako smo samo mislili, ako FBI—koji još uvijek smatram legitimnom institucijom u ovoj zemlji, to je vrlo profesionalna policija—ako dođe do nas i kaže nam da moramo biti oprezni oko nečega, onda želim da poduzmemo to ozbiljno.

Međutim, kada je Rogan upitao je li FBI konkretno spominjao priču New York Posta, Zuckerberg je rekao da se ne može sjetiti, ali je dodao da se to “u osnovi uklapa u obrazac” koji je agencija zacrtala.

Također nije precizirao kada je bio u kontaktu s uredom ili je li do razgovora došlo prije ili nakon što su deseci bivših obavještajnih dužnosnika objavili pismo u kojem se kaže da priča o Hunteru Bidenu ima “sva klasična obilježja ruske obavještajne operacije”. Bivši dužnosnici nisu pružili nikakve dokaze koji bi poduprli ovu tvrdnju, ali su ipak rekli da su “duboko sumnjičavi” prema osuđujućem izvješću.

Iako su brojni mediji u početku odbacili priču o prijenosnom računalu – a NPR je to čak smatrao gubitkom vremena i inzistirao da to neće pokriti – glavne publikacije su u međuvremenu promijenile smjer i priznale da su dokumenti autentični.

Zuckerberg je rekao da je u prvom tjednu nakon objave priče o laptopu Facebook pokušao provjeriti činjenice te da je u međuvremenu ograničio “distribuciju” priče kroz algoritam za vijesti platforme.

“Rang na newsfeedu je bio malo niži. Dakle, manje ljudi ga je vidjelo nego inače”, rekao je, dodajući da, iako ne može reći koliko je korisnika bilo spriječeno vidjeti članak, broj je svakako “značajan”.

Iako Zuckerberg i dalje brani Facebookov manje ekstreman odgovor, tadašnji izvršni direktor Twittera Jack Dorsey ispričao se zbog načina na koji je platforma odgovorila na priču o Hunteru Bidenu, nazvavši ga “potpunom pogreškom”. Bez obzira na to, obje su odluke izazvale žestoku osudu republikanaca i konzervativnih kritičara obitelji Biden, od kojih mnogi optužuju diva društvenih medija za ljevičarsku pristranost.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp