Dvoje kandidata za premijera Sunak i Truss kažu da su drakonske Covid mjere bile velika pogreška

Dvoje kandidata za premijera Sunak i Truss kažu da su drakonske Covid mjere bile velika pogreška

Kandidat za britanskog premijera Rishi Sunak naglašava da je bila pogreška “osnažiti znanstvenike” tijekom pandemije koronavirusa i da je njegovo protivljenje zatvaranju škola naišlo na šutnju tijekom jednog sastanka u Downing Street-u.

Konzervativni kandidat za vodstvo vjeruje da je jedna od najvećih pogrešaka što je Vlada dopustila Znanstvenoj savjetodavnoj skupini za hitne slučajeve (Sage) da ima toliki utjecaj na donošenje odluka kao što je zatvaranje vrtića, škola i fakulteta u ožujku 2020.

Sunak je također otkrio da mu je bilo zabranjeno raspravljati o “ustupcima” nametanja ograničenja povezanih s koronavirusom, kao što su propušteni pregledi kod liječnika i zaostale liste čekanja NHS-a.

Sunakove primjedbe uslijedile su nekoliko dana nakon što je pohvalio britanske znanstvenike i obećao uspostaviti istraživački program vrijedan više milijardi funti ako postane premijer nakon isključenja britanskih znanstvenika iz financiranja EU-a.

Sunak je rekao da je tijekom jednog sastanka pokušao izraziti svoje protivljenje zatvaranju škola, rekavši da je postao “vrlo emotivan zbog toga”. Bivši kancelar je dodao: “Pomislio sam: ‘Zaboravite na ekonomiju – sigurno se svi možemo složiti da je nepolazak djece u školu velika noćna mora.’

Otkrio je da ga je njegov dužnosnik iz Ministarstva financija izvijestio o tome što je rečeno tijekom sastanka i što je izostavljeno rekavši mu “zapravo, pokazalo se da se puno ljudi nije složilo s tim zaključkom” ili “evo razloga zašto nisu bili sigurni u to ”.

Ministrica Liz Truss pridružila se svom konzervativnom suparniku u vodstvu Rishiju Sunaku u distanciranju od Vladinog postupanja s krizom Covid-19, rekavši da kao premijerka nikada ne bi nametnula karantenu zbog pandemije.

Liz Truss, ministrica vanjskih poslova, rekla je na susretima s vodstvom u East Angliji  – pretposljednjoj debati ljetnog izbornog dvoboja – da misli da je njezina Vlada postupila s korona krizom na “drakonski” način. Zanimljivo je pripomenuti da su i Truss i Sunak bliski WEF-u i njegovom čelniku Klausu Schwabu. Kako vrijeme odmiče, svi se naknadno u cijeloj Europi prave pametni. Koliko je života (emotivno, financijski i društveno) uništio takozvani lockdown, nikada, nažalost, nećemo saznati.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp