Haag traži izuzeće od EU sankcija Rusiji

Haag traži izuzeće od EU sankcija Rusiji

Grad Haag planira od EU privremeno zatražiti dopuštenje za kupnju plina od Gazproma, objavila je medijska kuća Reuters. Haag je otkrio da će od EU-a tražiti privremeno izuzeće od antiruskih sankcija.

 

Grad, poznat kao sjedište Međunarodnog kaznenog suda, navodno želi nastaviti kupovati prirodni plin od ruskog energetskog diva Gazproma dok se ne pronađe alternativni dobavljač

Prema novinskoj kući Reuters, gradsko vijeće Haaga iznijelo je svoje planove u četvrtak, ističući da je gradsko vijeće u mjesecu lipnju i srpnju provelo natječaj za cijelu EU, ali nije uspjelo pronaći zamjenu za ruski plin.

Sankcije EU-a, uvedene kao odgovor na rusku vojnu ofenzivu protiv Ukrajine, zahtijevaju od svih vlada i državnih tijela u bloku da otkažu postojeće ugovore s ruskim tvrtkama prije 10. listopada ove godine.

Vlasti u Haagu uvjerene su da će dogovor s alternativnim dobavljačem na kraju biti postignut, ali ne prije isteka roka u mjesecu listopadu, navodi se u pismu gradskom vijeću koje je poslala zamjenica gradonačelnika Saskia Bruines, .

“Tražit ćemo izuzeće iz našeg trenutnog aranžmana do siječnja. 2023., kako bi se osigurala sigurnost opskrbe i olakšali pregovori” , citiran je dužnosnik.

Bruines je navodno također izrazio uvjerenje da će EU dati gradu izuzeće, budući da je Haag u dobroj vjeri pokušao pronaći zamjenu. Međutim, priznaje se da bi svaki novi ugovor bio znatno skuplji od sadašnjeg ugovora grada s Gazpromom.

Haag je navodno prva nizozemska općina koja je zatražila izuzeće, dok mnogo više gradova i općina u Nizozemskoj ima ugovore s Gazpromom.

Cijene prirodnog plina u Europi dosegnule su rekordne vrijednosti ubrzo nakon početka ruske vojne kampanje protiv Ukrajine. Iako su se u međuvremenu stabilizirale, fosilna goriva i dalje su znatno skuplja nego prošle godine.

Rusija je zadnjih mjeseci zaustavila opskrbu plinom navodeći tehničke poteškoće uzrokovane zapadnim sankcijama. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp