Julianu Assangeu u Americi prijeti doživotni zatvor – odvjetnici su uložili žalbu


Julianu Assangeu prijeti doživotni zatvor u Sjedinjenim Američkim Državama zbog špijunaže, a njegov pravni stručni tim obratio se sudu nakon sastanka s povjerenicom UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

Julian Assange je u SAD-u optužen za špijunažu u 18 točaka optužnice, zbog dokumenata koji su procurili 2010. i 2011. godine, a ako bude osuđen, prijeti mu doživotni zatvor, navode britanski mediji.

WikiLeaks je rekao da je Assangeov pravni tim iznio “savršene osnove za žalbu” Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva protiv odluke britanske ministrice unutarnjih poslova Priti Patel, koja je odobrila Assangeovo izručenje SAD-u u mjesecu lipnju ove godine.

Britanski sud zaustavio je njegovo izručenje prošle godine, no tada je prihvaćena žalba američke vlade Visokom sudu.
Žalba njegova odvjetničkog tima uslijedila je nakon što se povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet sastala s Assangeovim odvjetnicima i njegovom suprugom u Ženevi.

Julian Assange, koji je australski državljanin, nalazi se u Belmarshu, zatvoru visoke sigurnosti u Londonu od 2019. godine, kada mu je Ekvador ukinuo status azilanta u veleposlanstvu u Londonu. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp