Moderna tuži Pfizer/BioNTech zbog tehnologije mRNA u cjepivu

Moderna tuži Pfizer/BioNTech zbog tehnologije mRNA u cjepivu

Velika farmaceutska tvrtka Moderna objavila je u petak da tuži svoje  konkurente Pfizer i BioNTech , tvrdeći da tehnologija mRNA korištena u njihovom eksperimentalnom cjepivu krši njezine patente .

Tužba koja je pokrenuta na Okružnom sudu SAD-a u Massachusettsu, kao i u Njemačkoj, traži neodređenu novčanu odštetu za kršenje patenata i znat će da će sumnja otvoriti put velikim pravnim bitkama između proizvođača cjepiva.

Moderna je rekla da ne traži od sudova da povuku Pfizer-BioNTech Covid cjepivo s tržišta niti da blokiraju buduću prodaju. Tvrtka traži odštetu za razdoblje koje počinje 8. ožujka ove godine i kaže da neće tražiti odštetu za Pfizerovu prodaju u 92 zemlje s nižim i srednjim prihodima. Na početku krize Covida, Moderna je obećala da neće provoditi svoje intelektualno vlasništvo tijekom pandemije, ali je 7. ožujka izmijenila to obećanje kako bi se primjenjivalo samo na zemlje s nižim dohotkom, u biti omogućivši ovaj sudski spor. -Bloomberg

“Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo uveli, uložili milijarde dolara u stvaranje i patentirali je tijekom desetljeća koje je prethodilo pandemiji Covid-19 ”, rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel .

Pfizer je prošle godine zabilježio gotovo 37 milijardi dolara prodaje od Comirnatyja , dok je Moderna zaradila otprilike 18 milijardi dolara od Spikevaxa.

Tužba je najnovija i nedvojbeno će biti najveća u industriji. Ranije ove godine Alnylam Pharmaceuticals tužio je Modernu, Pfizer i BioNTech zbog tehnologije lipidnih nanočestica korištene u oba njihova cjepiva protiv Covida, dok je Moderna bila u pravnoj borbi s Nacionalnim institutom za zdravlje (NIH) oko toga trebaju li znanstvenici agencije biti navedeni kao izumitelji .

U svojoj tužbi, Moderna kaže da su Pfizer i BioNTech imali druge mogućnosti, ali su “odlučili nastaviti s cjepivom koje ima istu mRNA kemijsku modifikaciju kao njihovo cjepivo” . Također ih je optužio za kopiranje njihove metode kodiranja šiljastog proteina pune duljine u lipidnoj nanočestici.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp