Što Putin sada namjerava? 400 novih borbenih zrakoplova spremno za polijetanje na granici s Ukrajinom

Što Putin sada namjerava? 400 novih borbenih zrakoplova spremno za polijetanje na granici s Ukrajinom

Na granici s Ukrajinom trenutno se nalazi 400 borbenih aviona i 360 jurišnih helikoptera spremnih za polijetanje i ulazak na ukrajinski teritorij.  Namjerava li Vladimir Putin žestokim zračnim napadima u potpunosti slomiti otpor Ukrajinske vojske?

Yury Ihnat, glasnogovornik zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga, sada izvještava o novonastaloj situaciji: Trenutno zapovjedništvo ruske vojske ima “više od 400 borbenih zrakoplova i 360 helikoptera” masovno stacioniranih na granici s Ukrajinom.

Od 360 helikoptera, više od 150 su suvremeni borbeni helikopteri, mnogi tipa Ka-52, koji se mogu koristiti u svim vremenskim uvjetima.

Ruske snage već pokreću svakodnevne napade na kopnene ciljeve, rekao je Jurij Ihnat. Izviđački i špijunski zrakoplovi ruske vojske također su stalno u zraku, rekao je.

NATO je odbio uspostaviti zonu zabrane leta

Tako masivno raspoređivanje većeg broja borbenih zrakoplova i helikoptera sugerira promjenu strategije u vojnom vodstvu ruske vojske: uz drastično pojačane zračne udare na utvrđene baze, topničke položaje i skladišta streljiva, ukrajinska bi vojska mogla vrlo brzo propasti – do sada Moskva ima ovaj adut zračne nadmoći koja još nije odlučno odigran u ratu.

Nedostatak jakih vlastitih zračnih snaga – Ukrajina će vjerojatno imati samo nekoliko borbenih zrakoplova MiG-29 – najveći je nedostatak u obrani zemlje: ruski lovci-bombarderi mogu napasti bilo koju metu u bilo kojem trenutku.

Zemlje NATO-a do sada su odbijale uvesti zonu zabrane letova iznad Ukrajine, iz jednog nimalo beznačajnog razloga: ako bi došlo do – vrlo vjerojatnog – sukoba između ratnih zrakoplova NATO-a i ruskih ratnih zrakoplova, odmah bi došlo do velikog rata u Europi. To bi bila neizbježna posljedica.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp