Youtube je ukinuo cenzuru na objave o koroni


Tijekom protekle dvije godine YouTube je uklonio ili promijenio mnoga svoja pravila cenzure u vezi s COVID-om, što je dovelo do cenzuriranja niza videozapisa  tijekom 2020. i 2021. godine.

Ove promjene YouTubeovih “medicinskih dezinformacija o COVID-19” znače da korisnici sada mogu ispitivati ​​ili osporiti smanjuju li cjepiva rizik od zaraze ili širenja COVID-19, dovoditi u pitanje ili osporiti učinkovitost maski i socijalnog distanciranja, kažu u simptomi i zaraznost COVID-19 jednaki su ili blaži od obične prehlade ili sezonske gripe i proglašavaju da je pandemija završena.

Sve zabrane izjava o maskama, socijalnom distanciranju i samoizolaciji uklonjene su iz YouTubeovih pravila “Medicinske dezinformacije o COVID-19”. Osim toga, jedna je izjava o zabrani cjepiva uklonjena iz pravila i promijenjeno je nekoliko pravila vezanih uz cjepiva.

Prethodno je YouTube cenzurirao tvrdnje da:
“Virus više ne postoji ili je pandemija prošla”
“Cijepiva protiv COVID-19 nisu učinkovita u sprječavanju širenja COVID-19”
“Nošenje maske je opasno ili uzrokuje negativne učinke na fizičko zdravlje”
“Maske ne igraju ulogu uloga u sprječavanju infekcije ili prijenosa”
“Nošenje maske uzrokuje pad razine kisika na opasne razine”
“Maske uzrokuju rak pluća ili oštećenje mozga”
“Nošenje maske uzrokuje COVID-19”
“Sadržaj koji dovodi u pitanje učinkovitost lokalnih zdravstvenih vlasti ili WHO -a Smjernice [Svjetske zdravstvene organizacije] o mjerama fizičkog distanciranja ili samoizolacije za smanjenje prijenosa COVID-19”
“Videozapisi koji navode da socijalno distanciranje i samoizolacija nisu učinkoviti u smanjenju širenja virusa”
Sva pravila koja zabranjuju ove specifične tvrdnje sada su uklonjena iz pravila.

 Zabrana “tvrdnji da cjepiva protiv COVID-19 ne smanjuju rizik od zaraze COVID-19” promijenjena je u zabranu “tvrdnji da cjepiva protiv COVID-19 ne smanjuju rizik od ozbiljne bolesti ili smrti”.

Također prethodna zabrana pravila za “tvrdnje da su simptomi, stopa smrtnosti ili zaraznost COVID-19 manje ozbiljni ili ozbiljni kao obična prehlada ili sezonska gripa” promijenjena je u “tvrdnje da je stopa smrtnosti od COVID-19 jednaka ili manja od one kod obične prehlade.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp