EU će ograničiti broj viza za ruske državljane

EU će ograničiti broj viza za ruske državljane

Ministri vanjskih poslova Europske unije namjeravaju podržati suspenziju Sporazuma EU o viznim olakšicama s Rusijom kako bi se ograničio broj viza koje se izdaju Rusima, objavio je Financial Times.

Ministri vanjskih poslova EU planiraju donijeti ovu odluku na dvodnevnom sastanku u Pragu koji počinje u utorak, navodi Times pozivajući se na tri izvora koji su sudjelovali u razgovorima. 

“Neprimjereno je da se ruski turisti šeću našim gradovima, uz naše marine. Moramo poslati signal ruskom stanovništvu da je ovaj rat neprihvatljiv”, izjavio je jedan visoki dužnosnik EU.

Plan o suspenziji sporazuma iz 2007. godine predviđa ukidanje povlaštenog tretmana Rusima pri podnošenju zahtjeva za sve vize za EU.

“Nalazimo se u iznimnoj situaciji i to zahtijeva iznimne korake. Želimo ići dalje od suspenzije viznih olakšica”, naglasio je visoki europski dužnosnik. 

Finska, Poljska i baltičke države koje graniče s Rusijom rekle su da su spremne zaustaviti Ruse da s turističkim vizama uđu na njihov teritorij, pozivajući se na nacionalne sigurnosne iznimke šengenskog sporazuma.

“Stvarno se nadam da će se pronaći zajedničko europsko rješenje o tome kako značajno ograničiti protok ruskih turista u Europu”, rekao je litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Izvor: index.hr

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp