Meso će uskoro biti dostupno samo najbogatijima, ostali će jesti crve i insekte

Meso će uskoro biti dostupno samo najbogatijima, ostali će jesti crve i insekte

Sasvim je izvjesno da će se u cijelom svijetu početi ozbiljno ograničavati pristup mesu. Jedan od glavnih razloga bit će njegova previsoka cijena. Nakon određenog vremena meso, i to po previsokoj cijeni, više neće biti dostupno.

Stoga, uz potporu Svjetskog ekonomskog foruma, tvrtke prehrambene industrije masovno transformiraju svoju proizvodnju na alternativnu hranu, uz sudjelovanje crva, insekata i drugih kukaca.

Istraživači u Južnoj Koreji stvorili su zamjenu za meso koristeći šećer i proteine ​​ekstrahirane iz ličinki crva brašnara, kukca koji se koristi u laboratorijima za pokuse i hranjenje malih životinja, objavilo je Američko kemijsko društvo (ACS).

“Rastuće cijene mesa i globalno zatopljenje natjerali su nas da iznova pogledamo mogućnost jedenja insekata. Njihovo tijelo sadrži sve potrebne masne kiseline, vitamine, minerale i proteine“, – citira press služba ACS-a profesora Cho Eun-heea sa Sveučilišta Wonkwan u Iksanu (Južna Koreja). “Nadamo se da će metoda obrade ličinki koju smo razvili dovesti do pojave umjetnih analoga mesa i “mesnih umaka” na temelju ovih insekata.”

Znanstvenici su analizirali kako se okus i aroma ličinki mijenjaju tijekom prženja, kuhanja na pari i drugih metoda obrade. Analiza je pokazala da se “mesnati” okusi mogu pojačati pečenjem cijelih ili mljevenih ličinki, ako su prethodno pošećerene.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp