Seksualni odgoj u Švicarskoj izjednačava heteroseksualnost i homoseksualnost

Seksualni odgoj u Švicarskoj izjednačava heteroseksualnost i homoseksualnost

Ovim riječima švicarska vlada argumentira potrebu za seksualnim obrazovanjem: Obrazovana djeca i mladi bolje se štite od spolno prenosivih infekcija i neželjene trudnoće. Također razvijaju zdravije stilove života. Federalna vlada stoga podupire seksualno obrazovanje u kantonima.

Zašto je potrebno seksualno obrazovanje?

Seksualni odgoj igra važnu ulogu u prevenciji spolno prenosivih infekcija, maloljetničke trudnoće i seksualnog nasilja. Jača samopouzdanje djece i mladih te omogućuje zdrav pristup seksualnosti.

Kome treba seksualno obrazovanje?

Sva djeca i mladi u Švicarskoj imaju pravo na seksualno obrazovanje. Pristup suvremenom znanju i podučavanju temeljenom na vještinama omogućuje zdrav pristup seksualnosti te pridonosi prevenciji seksualnog zlostavljanja i bolesti.

Tko pruža seksualno obrazovanje?

Seksualni odgoj čini osnovu za promicanje spolnog zdravlja. Trebalo bi započeti kod kuće i nadopuniti ga seksualnim obrazovanjem u školi kako bi se zajamčila prevencija i jednake mogućnosti u pristupu relevantnim informacijama. Stoga se seksualni odgoj odvija svugdje gdje žive djeca i mladi. Može se planirati ili provoditi bez posebnih koncepata i pravila, na primjer u vrtićima, sportskim klubovima ili kampovima za odmor.

Tko je odgovoran za seksualno obrazovanje?

Prevencija spolnih infekcija, spolnog zlostavljanja i zaštita zdravlja su pitanja od javnog interesa. Nacionalni program za HIV i druge spolno prenosive infekcije NPHS definira odgovornosti i dužnosti savezne vlade, kantona i glavnih igrača: Savezna vlada podržava seksualno obrazovanje usmjereno na razvoj. Odgovornost za provedbu je na kantonima. Nastavno osoblje obrazovano je na sveučilištima za primijenjene znanosti, a specijalizirane nevladine organizacije (NVO) jamče kvalitetu ponuđenih usluga. Seksualni odgoj i informiranje zadaća je školskog sustava i opisana je u nastavnom planu i programu. Škola podupire razvoj vještina učenika putem pedagoški primjerenih materijala utemeljenih na dokazima.  

A, evo jedne stranice iz ‘novonormalnog’ udžbenika za šesti razred osnovne škole u sklopu seksualnog odgoja koji ima zadaću pripremiti nove generacije za ‘novonormalnu’ seksualnost. Slika dovoljno govori sama za sebe. Svaki komentar je suvišan.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp