Tko su pravi arhitekti pranja novca u INA-i?

Tko su pravi arhitekti pranja novca u INA-i?

Pelješenje INA-e nastavlja se. USKOK kaže danas da su iz nje izvukli nešto preko milijardu kuna. Tko je izvukao taj ogromni novac? Po kojem obrascu? Kako to da nitko u INA-i nije vidio da se provodi tako velika pljačka iako imaju internu reviziju i računovodstvo? Mislim da stvari nisu takve kakvim se prikazuju i da je ovdje riječ o organiziranom kriminalu koji je vjerojatno imao podršku iz samoga vrha INA-e. Krenimo redom u kratku analizu mogućeg scenarija ove ogromne pljačke.

Službena verzija ide otprilike ovako: Škugor kao direktor odjela prodaje plina u INA-i je dopustio prodaju plina po cijeni od oko 20 eura iako je njegova tržišna cijena bila oko 10 puta viša. Tako jeftin plin je od INA-e kupovala firma iz Vinkovaca Plinara Istočne Slavonije d.o.o koja je u vlasništvu Vukovarsko-Srijemske županije i firme Croplin koju je 2013. godine od mađarskog suvlasnika kupila INA. A kao što znamo INA-MOL-om godinama, iako nemaju većinsko vlasništvo, upravljaju Mađari punim plućima. Zanimljivo je da je Škugor u isto vrijeme osim što je direktor trgovine plinom u INA-i i član nadzornog odbora i firmi Plinara istočne Slavonije. On je sa svojim ocem umirovljenikom na zajedno povećao račune za oko 500 milijuna kuna.

Ovdje je važno i pitanje je li riječ o plinu koji je domaće proizvodnje, jer Hrvatska proizvodi oko 40% svojih potreba, a svim tim upravlja INA-MOL.

U ovoj priči se pojavljuje i firma OMS upravljanje iz Zagreba koja je osnovana 2019. godine. Ona u 2020. godini nije imala nikakav prihod i samo jednog zaposlenog, da bi u 2021. godini imala prihod oko 220 milijuna kuna. Ona je tako jeftin plin u stvari kupovala od firme Plinara istočne Slavonije d.o.o. iz Vinkovaca i prodavala oko 10 puta skuplje u inozemstvo. Postavlja se pitanje tko je još prodavao plin po ovoj shemi jer firma Plinara istočne Slavonije je u 2021. godini imala ukupan prihod od oko 152 milijuna kuna što s prihodom firme OMS iznosi oko 380 milijuna kuna, pa se postavlja pitanje tko je još prodavao plin za oko 700 milijuna kuna da bi se došlo do iznosa od oko 1 milijarde kuna ukupno prodanog plina?

Da netko u INA-i ne primijeti neku muljažu od nekoliko milijuna kuna to bi moglo i proći, ali od milijardu kuna nikako ne može. U tu priču ne vjeruju niti djeca, pa je sasvim logično pitanje: tko je u vodstvu INA-e kontrolirao ovaj posao. Je li riječ o korporativnoj ideji izvlačenja novca preko spomenutih firmi i pojedinaca od kojih je jedan ni manje ni više predsjednik Hrvatske odvjetničke komore. Direktor iz INA-e zadužen za ovaj plinski biznis, kao što i pretpostavljate, član je HDZ-a.

Vratimo se pitanju je li moguće da je riječ o modelu izvlačenja i pranja novca koji je izašao iz same INA-e? Kupovati plin od INA-e po 20 a prodavati po 200 eura i razliku doznačivati na tekuće račune umirovljenika iz Šibenika ili u investicijske fondove nije ništa drugo nego pranje novca. Da je ta milijarda kuna ostala u INA-i snažno bi se povećala ukupna dobit a onda bi prema ključu u vlasništvu skoro polovica morala biti uplaćena državi. Ako je marža za perače dostigla ukupno oko 800 milijuna kuna, onda je država trebala dobiti oko 400 milijuna.

Ono što nam USKOK nije rekao jest tko je još prodavao plin osim ove dvije firme? U koje investicijske fondove se ulagao oprani novac? Zašto Hanfa nije spriječila pranje novca putem fondova? Tražimo dogovor na pitanje koja je banka umirovljeniku u godinu dana upisala na račun preko 200 milijuna kuna, a da nije posumnjala u pranje novca, dok te iste banke nas građane provjeravaju za 50, a posebno 100 ili 200 tisuća kuna!!! Dakle, sve ovdje izgleda povezano i pokriveno zavjetom šutnje.

Što je radio Nadzorni odbor INA-e; sadašnji i prošli?  Što je radila SOA, koju je i slučaj Agrokor “zatekao”? Imaju li ove institucije, uključujući DORH i USKOK uopće stručnjake takvog ranga da mogu brzo pohvatati konce? Kao što vidite, puno je pitanja, a malo odgovora od službenih institucija.

Nije mi namjera baviti se previše analitičkim tekstovima da bih samo jasnije dokazao ono što svi manje više znamo, a to je da je organizirani kriminal obrazac koji podržava sadašnja vlast, a u mnogim slučajevima su njeni najvažniji predstavnici i sudionici. Plenković je u dva mandata izgubio više od jedne postave Vlade. Otišli su mu najvažniji ministri i možemo li vjerovati da korupcija nije prešla prag njegovog ureda. Takva vlada ne može biti naša. Da Plenković ima morala još večeras bi odstupio s čitavom Vladom.

Očekivali smo da će institucije EU pomoći Hrvatskoj da izađe iz tog gliba organiziranog kriminala i političke korupcije, ali ništa se nije dogodilo. I oni trebaju takve grešnike svjesne svojih grijeha da mogu biti korisne lutke u HR za njihove ciljeve.

INA je već odavno opljačkana i svedena na sjenku onoga što je bila. Koja su rješenja? Poništiti ugovor s MOL-om na temelju sudske presude. Hitno smijeniti Vladu koja uz sve nepodnošljiviju inflaciju dopušta ovakvu enormnu pljačku. Objaviti imena banaka koje su sudjelovale u pranju novca. Opozvati vodstvo HNB-a koje je moralo znati za ogromno pranje novca u nekoliko banaka. Kao i do sada: svi su sve znali i samo gledali. Dakle, ljudi na nama je potez.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp