Vlasnici samoposlužnih uređaja spremni su za 1. siječanj 2023. godine i uvođenje eura

Vlasnici samoposlužnih uređaja spremni su za 1. siječanj 2023. godine i uvođenje eura

Ima jako puno automata u kojima se prodaje hrana, a nakon što su proveli fiskalizaciju, njihovi vlasnici sada su spremni i za uvođenje eura.

Diljem Hrvatske raspoređeni su brojni samoposlužni uređaji u kojima se drže i prodaju jaja, ulja, sirevi, kolači… I svi se vlasnici pripremaju za uvođenje eura, kad će se umjesto kuna i lipa ubacivati euri i centi.

Darija Zdolec, mlada mljekarica i sirarica, u svojim Pušćinama, otvorila je prvi siromat u Međimurju i zadovoljna je prvim reakcijama kupaca. Darija je uređaj kupila od jedne tvrtke iz Rijeke koja ih prilagođava potrebama naručitelja. U siromatima se mogu kupiti polutvrdi, kuhani sirevi raznih okusa, dimljeni, s paprikom i vlascem, s bučinim sjemenkama, mikseve.. Velike od 700 grama i manje od 350. A iza, u sirani, radi i svježe sireve s vrhnjem, sireve turoše po narudžbi i slatke sireve. Proizvodnja mlijeka u obitelji Zdolec je tradicija duga tridesetak godina.

Prvi jajomat u Hrvatskoj otvorio je, tvrdi, Zvonko Šincek iz Gornjeg Vratnog. Rado se prisjeti kakva je to svečanost bila. Jajomat kapaciteta 600 jaja službeno je otvorio tadašnji varaždinski župan Predrag Štromar, a blagoslovio župnik. Šincek se za jajomat odlučio kad je od prijatelja čuo da u Austriji prodaja jaja iz jajomata odlično funkcionira.

“Odlučio sam se za jajomat jer su mi u dućanima nudili preniske, nikakve otkupne cijene. I zato sam prešao na direktnu prodaju”, naglasio je gospodin Šincek. Nakon jajomata kupio je i uređaje za prodaju bučina ulja, bučomate.

Gospodin Šincek je odmah riješio fiskalizaciju, iako je negodovao kad je čuo da Porezna uprava i za samoposlužne uređaje od 1. siječnja prošle godine traži izdavanje fiskaliziranih računa. Uzalud je upozoravao da nema razlike između kupnje jaja u jajomatu ili na tržnici, a kumice na placu ne moraju se fiskalizirati i nemaju taj nemali dodatni trošak. Cijena uređaja za fiskalizaciju je oko 2500 kuna. Sad je u novim problemima zbog rasta cijena energenata.

Na euro prelazi s 1. siječnja 2023.godine  jer samoposlužni uređaji nisu, tumači, obvezni iskazivati dvojne cijene kao trgovine i kafići.

U Varaždinu je lani jedna kavana otvorila prvi kolačomat s kremšnitama, mađaricama, tortama… Doskočilo se tako i koronamjerama, a kako je ideja dobro prihvaćena, kolačomat radi i dan-danas. 

 

Izvor: vecernji.hr

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp