John Drewry – Veliko Odbacivanje nasuprot Velikom Resetiranju

John Drewry – Veliko Odbacivanje nasuprot Velikom Resetiranju

U slobodnom i pravednom društvu, pojedinac je taj koji je suveren, koji ima moć odlučivanja. Rob nema slobodu, a time ni suverenitet. Dakle, svatko bez suvereniteta je vazal, ili rob, nečemu ili nekom drugom. Predaja vlastitog suvereniteta je čin samoozljeđivanja. Predaja tuđeg suvereniteta je čin izdaje. A toga je bilo dosta.

“Cijena slobode je vječna budnost” stara je poslovica koju smo zanemarili na svoju štetu. Velik dio onoga što se sada događa rezultat je našeg ‘spavanja na straži’, dopuštajući pošasti autoritarizma da uđe ispod pokrivača. Dakle, ovo je moj pogled na veliko, loše sjeme koje trebamo iskopati i baciti u vatru.

Prvo – Odbacite, prkosite i ismijavajte svaku organizaciju koja u naslovu ima ‘Svijet’.

To je, naravno, generalizacija (iako mi Svjetski ekonomski forum, Svjetska banka i Svjetska zdravstvena organizacija odmah padaju na pamet), i doista – mnogo više loših sjemenki nije tako naslovljeno, ali to je praktična metafora i vodič. Time želim reći da trebamo razmišljati lokalno, a ne globalno. Ovo će ponovno uspostaviti identitet i zajednicu i propagirati samodostatnost. Uzgoj, izrada i distribucija vlastitih stvari siguran je i stabilan, uklanjajući ovisnost o globalnim lancima opskrbe nad kojima nemate kontrolu.

Drugo loše sjeme je tehnologija.

Ne sva tehnologija, žurim dodati. Ne bih se htio vraćati životinjskim kožama i bobicama. Ni ja ne bih želio reći svojoj mami da je morala tući odjeću o kamenje uz rijeku umjesto da ima perilicu rublja.  Međutim, tehnologija nadzora je pošast. Promatraju nas gotovo svake minute u danu. Policija će vam reći da je to za vašu sigurnost i za opće dobro. Istina je da se manje zločina po glavi stanovnika sada prijavljuje, hvata i procesuira. Također znamo kamo vodi tehnologija nadzora – u Kinu i sustav društvenog kreditiranja. Odbacite, prkosite i ismijavajte sve javne kamere, CCTV i prikupljanje osobnih podataka.

Komunikacijska tehnologija više je od pošasti, ona je prijetnja životu. I dok bi moglo biti beskorisno tražiti od ljudi da ju odbace, prkose joj i ismijavaju je, to bi se moglo pokazati bitnim ako ljudska rasa i prirodni svijet žele preživjeti. Što bi vam falilo da bacite svoj pametni telefon? Zašto ga ne biste bacili? Kao Frodov prsten, zalijepio bi vam se za ruku poput ljepila. Ipak, ako čitate knjigu Nevidljiva duga Arthura Firstenberga, možda ćete se naći na početku Frodovog epskog putovanja.

Velike sile prirode su nevidljive, npr. elektricitet, magnetizam, gravitacija. Iskorištavamo elektromagnetsko zračenje jer to možemo. A s dolaskom 5G, konačno ćemo njime preplaviti cijeli svijet, od satelita, jarbola i mini-jarbola na svakom je uglu i možda svakom drvetu, kao i u našim mobilnim uređajima. Nevidljiv je, pa zapravo i ne postoji, zar ne? Pa, cijeli prirodni svijet funkcionira putem elektromagnetskog impulsa. To je način na koji naš mozak komunicira s našim tijelima. 

Dakle, što nam kontinuirana izloženost radi? To je način na koji se ptice i kukci kreću. Jeste li se ikada zapitali zašto se izbočine na glavama insekata nazivaju antenama? To je zato što su antene! Oni međusobno komuniciraju elektromagnetski. Firstenberg nam skreće pozornost na dane kada bi nakon putovanja autocestom naša vjetrobranska stakla bila poprskana tijelima insekata. Ti su dani davno prošli. Zbunjujemo li i ubijamo Prirodu?

Što je još nevjerojatnije, biljni svijet također funkcionira elektromagnetski. Tanke gljivične niti koje vidite kako prolaze kroz zemlju kada je iskopate mikorizna su mreža koja povezuje biljni svijet. Zvuči nevjerojatno? Pročitajte knjigu Dirt to Soil Gabea Browna. Biljka kojoj je potreban dodatni dušik to priopćava drugim biljkama kroz podzemnu mrežu. Život je razgovarao sa životom milijunima godina, davno prije nego što se razmišljalo o nama.

Prekidamo li i uništavamo te prirodne procese? Vjerujete li da poduzetnici komunikacijske tehnologije uzimaju išta od ovoga u obzir? Odbacite, prkosite i ismijavajte 5G.

Treće loše sjeme je zdravstvena industrija.

Demoniziranje i ismijavanje prirodnih lijekova, travarstva i homeopatije propagirao je od početka 20. stoljeća JD Rockefeller iz jednog jednostavnog razloga – niste ih mogli patentirati. Tako je konzumiran zlokobni brak medicine i novca i rođena je industrija lijekova. Nema ništa loše u istraživanju i razvoju lijekova. No, upitajmo se tko to provodi i u koju svrhu? Ako je ogroman profit pokretač, onda zdravlje nije prioritet. Doista, cinik bi rekao da je stalna bolest put do najvećeg profita.

Dobra znanost temelji se na nezasitnoj znatiželji, predanosti cilju, stalnoj stručnoj reviziji i konsenzusu, praksama koje nažalost nedostaju već duže vrijeme. Iz toga slijedi da vlada mora financirati istraživanje i razvoj, kako za lijekove, tako i za prirodne lijekove, posvećene dobrobiti i liječenju.  Odbacite, prkosite i ismijavajte farmaceutske divove popularno nazvane ‘Big Pharma’.

Četvrto loše sjeme je obrazovanje.

Prema riječima Sokrata, “obrazovanje je paljenje plamena, a ne punjenje posude.” Vrlo mala djeca neprestano gnjave roditelje pitanjima. Najgore što možete učiniti je ušutkati ih. Odgovorite na sva njihova beskrajna pitanja. Ovo je mozak koji žudi za znanjem. Što više odgovarate, vjerojatnije je da će postati bistriji.

Koliko ja mogu zaključiti, današnji obrazovni programi više nalikuju na propagandu i potiskivanje znatiželje. Ide li vaš prosječni učitelj u školu paliti vatru? Mislim da ne. Umjesto toga, čini se da dominiraju čimbenici poput kritičke rasne teorije, rodne konfuzije i zaštite od ‘neovlaštenih utjecaja’.

Kalkulatori i računala nisu zamjena za mentalnu aritmetiku ili konstruktivno razmišljanje. Posljednja dva su za širenje moždanih mišića. Nešto od toga na početku je napamet, “zabijanje zlatnih čavala” prema riječima Laurie Lee. Ostalo su, ili bi trebale biti, male grupe za raspravu za poticanje znatiželje i pitanja. Možda bi minimalna dob za učitelja trebala biti 55 godina, osiguravajući moderatore koji su već malo trknuti i znaju ponešto.  Odbacite, prkosite i ismijavajte sve programe obrazovanja koji nisu posvećeni potpaljivanju plamena.

Peto loše sjeme je namjerno i sustavno potiskivanje rasprave uživo.

Pretplaćujem se na tradicionalni format i slijed rasprave, tj. neprekinuto iznošenje stajališta, neprekidno iznošenje suprotstavljenih stajališta, na neprekidne odgovori sa svake strane, na predsjedanje otvorenim forumom, glasovanje. Kada ste zadnji put vidjeli takvu debatu ili prisustvovali takvoj debati?

Debata uživo podupire cjelokupnu strukturu društva i stoga obuhvaća politiku, društvenu interakciju, ekonomiju, obrazovni i intelektualni razvoj, umjetnost i kulturu, snažne zajednice, mentalno i fizičko zdravlje. Nije ni čudo što je zanemarena, obeshrabrena i uništena, zajedno s virtualnom eliminacijom slobode govora.

Kad bi postojala jedna jedina politika koja bi stvarno mogla promijeniti svijet, to bi bilo usađivanje kulture redovite debate na svim razinama društva, npr. u školama, crkvama, društvenim centrima, građanskim dvoranama, klubovima, kazalištima i drugim umjetničkim prostorima, kao i u poduzećima. Moramo izaći van i ponovno početi razgovarati jedni s drugima.  Odbacite, prkosite i ismijavajte bilo koga ili bilo što što vas pokušava spriječiti u živoj, otvorenoj raspravi o bilo kojoj temi.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp