Šokantno: pogledajte kako je izgledala ova 12-godišnja djevojčica nakon prvog cijepljenja Pfizerom

Potpuno zdrava 12-godišnja djevojčica iz Tajlanda, koja nije imala nikakve osnovne bolesti, dobila je temperaturu i grlobolju dva dana nakon prvog cijepljenja Pfizerom. Šesti dan nakon cijepljenja pojavile su joj se ranice na prsima koje su se proširile na lice, dlanove i tabane.

Dijagnosticirana joj je toksična epidermalna nekroliza, ozbiljna kožna bolest kod koje velike površine kože i sluznice mogu propasti. Stanje može čak biti kobno, bilo zbog gubitka tekućine i proteina, ili kroz infekciju nastalih velikih otvorenih rana. Djevojčica je odmah primljena na intenzivnu njegu.

Usne su joj bile prekrivene bolnim, krvavim krastama. Osim toga, koža se počela ljuštiti na mnogim mjestima. Otkucaji srca djevojčice bili su 120 otkucaja u minuti.

Dobila je intravenski imunoglobulin, a liječnici su joj dali i tekućinu, elektrolite i hranjive tvari. Djevojčica je ubrzo ozdravila. Temperatura je pala, a na koži joj se nisu pojavile nove mrlje. Tjedan dana nakon početka tretmana koža se počela oporavljati. Nakon 18 dana djevojčica se potpuno oporavila i otpuštena je iz bolnice.

Istraživači pišu o ovom slučaju u časopisu Pediatric Dermatology. Tvrde da je bolest “izuzetno rijetka” i da rizici cijepljenja “ne nadmašuju dobrobiti”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp