Znanstvenici u suradnji s WEF-om sada promoviraju mlijeko žohara kao 3 puta hranjivije od običnog

Znanstvenici u suradnji s WEF-om sada promoviraju mlijeko žohara kao 3 puta hranjivije od običnog

Pritisak na normalizaciju konzumacije insekata traje godinama, a sada znanstvenici potpomognuti Svjetskim ekonomskim forumom, promoviraju mlijeko žohara za koje tvrde da je “hranjivije” od bilo kojeg drugog.

Godine 2016. tim znanstvenika s Instituta za biologiju matičnih stanica i regenerativnu medicinu (InStem) u Indiji sekvencionirao je proteinski kristal pronađen u srednjem crijevu japanske bubašvabe (Diploptera punctata). Kristal koji se nalazi u mlijeku koje izlučuje kukac kako bi hranio svoje mlade bio je više od tri puta hranjiviji od kravljeg mlijeka.

Prema istraživačima InStema, ovaj kristal pronađen u D. punctatu mogao bi biti ključ prehrane stanovništva u budućnosti. Jedan proteinski kristal sadrži više od tri puta više energije nego u istoj količini kravljeg mlijeka.

Budući da nije izvediva mapa za dobivanje kristala iz insekata, znanstvenici su odlučili sekvencirati gene odgovorne za proizvodnju kristala mliječnog proteina – što su i uspjeli. Sada se nadaju da će dobiti kvasac s kojim će moći proizvoditi kristale mliječnih proteina u puno većim količinama.

Shanchari Banerjee, istraživač i član tima koji je sintetizirao kristale mliječnih proteina, opisao je navodno mlijeko žohara. Rekao je za Times of India još 2016.: “[To je] kao potpuna hrana… [s] proteinima, mastima i šećerima. Ako pogledate sekvence proteina, oni imaju sve esencijalne aminokiseline.”

Vodeći znanstvenik Subramanian Ramaswamy, u međuvremenu, hvali mlijeko žohara kao “hranu koja se oslobađa vremenom” s kalorijskom gustoćom u hranjivim tvarima. Dok se protein u mlijeku žohara probavlja, mliječni kristali D. punctata oslobađaju više proteina ravnomjernom brzinom za nastavak probave.

“Ako vam je potrebna hrana koja je bogata kalorijama, s vremenom [i] potpuna, to je to,” rekao je. Ramaswamy je također istaknuo da je mlijeko žohara “vrlo stabilno” i “može biti fantastičan proteinski dodatak”.

Svjetski ekonomski forum želi zabraniti uzgoj stoke

Uvođenje mlijeka žohara kao hranjivijeg izvora proteina od goveda dobro se uklapa u plan globalističkog Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) da se iskorijeni uzgoj stoke u ime “ublažavanja klimatskih promjena”.

U članku iz srpnja 2021. na web stranici WEF-a, koji je napisao Antoine Hubert, predsjednik i izvršni direktor tvrtke za proizvodnju proteina insekata Ynsect, konzumacija insekata smatra se boljom opcijom.

“Insekti su vjerodostojan i učinkovit alternativni izvor proteina koji zahtijeva manje resursa od konvencionalnog uzgoja” , napisao je.

“Studije pokazuju da za istu količinu proizvedenih proteina, insekti – posebno crvi brašnari – trebaju mnogo manje zemlje nego drugi izvori životinjskih proteina. [Zasebna] studija o cvrčcima sugerira da su oni dvostruko učinkovitiji u pretvaranju hrane u meso od kokoši, najmanje četiri puta učinkovitiji od svinja i 12 puta učinkovitiji od goveda.”

Videozapis Business Insidera koji prikazuje farmu cvrčaka u Kanadi također je zagovarao insekte kao izvor proteina“Cvrčci zapravo sadrže više proteina nego govedina – bez ikakve štete za okoliš”, rekao je pripovjedač videa. Maskirani rukovoditelji farme Entomo iz Ontarija potvrdili su to, rekavši da se korištenjem cvrčaka kao hrane rješavaju ekološki problemi koji bi bili posljedica konzumiranja mesa.

Postrojenje bere otprilike 50 milijuna cvrčaka tjedno za upotrebu kao ljudsku hranu. Nakon žetve cvrčci se melju u prah koji se može koristiti kao brašno ili ostaviti da ih ljudi “uživaju cijele kao čips”.

Entomo Farms je doista – kroz svoj brend Actually Foods – počeo s prodajom grickalica obogaćenih brašnom od cvrčaka. Cheddar Jalapeno Puffs na bazi kukuruza, koji kao sastojak ima “organsko brašno od cvrčka” , sada se prodaje u kanadskim supermarketima.

Pogledajte ovaj video koji govori o nastojanju da se normalizira hrana poput mlijeka od žohara i brašna od cvrčaka.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp