Šokantno – Većina građana Sjedinjenih Država vjeruje da je građanski rat neizbježan


Anketa među Amerikancima došla je do zabrinjavajućeg zaključka: više od polovice ispitanih vjeruje da će uskoro u toj zemlji izbiti građanski rat. SAD je očigledno duboko podijeljena država.

Sa stajališta vlastitih građana, Sjedinjene Američke Države očito više nemaju mnogo za ponuditi što ujedinjuje građane. Barem tako sugeriraju rezultati novog istraživanja, a posebno se čini da su tvrdokorni republikanci posebno pesimistični. Sumoran je to znak s obzirom na predstojeće međuizbore.

Više od 40 posto Amerikanaca vjeruje da zemlja ide prema građanskom ratu u sljedećih 10 godina, dok gotovo svi vjeruju da su se političke podjele produbile od početka 2021. Prema novoj anketi Economist-YouGov, 43 posto odraslih vjeruje da će se građanski rat dogoditi u sljedećih 10 godina.35 posto smatra da je građanski rat vrlo malo ili nimalo vjerojatan, dok je 22 posto odgovorilo “nisam siguran”.

Tvrdi republikanci najvjerojatnije vjeruju da je nacija krenula prema krvavom sukobu – 21 posto misli da je građanski rat “vrlo vjerojatan” u sljedećih 10 godina, dok 33 posto misli da je “donekle vjerojatan”. To je ukupno 54 posto. Četrnaest posto “tvrdokornih demokrata” odgovorilo je da je građanski rat “vrlo vjerojatan” u sljedećem desetljeću, dok je 26 posto reklo da je “donekle vjerojatan”. S druge strane stranačkog dvojca to je ipak 40 posto.

Punoljetnih 66 posto Amerikanaca vjeruje da se političko nasilje povećalo od početka 2021. godine, dok 17 posto vjeruje da je ostalo isto, a 8 posto vjeruje da se smanjilo. Vjerojatnije je da će republikanci od demokrata misliti da je nacija postala politički podijeljenija – 79 posto naspram 59 posto. Istraživanje je provedeno među 1500 odraslih Amerikanaca.

Iako se anketa na samo 1500 američkih građana ne može nužno opisati kao vrlo reprezentativna, anketa jasno pokazuje da postoji veliki politički jaz između dvije glavne političke skupine i njihovih pristaša. To je naraslo pod predsjednikom Obamom i nastavilo je rasti od Trumpove ere i ne samo izbornih svađa koje su dovele do imenovanja Joea Bidena za predsjednika. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp