Kreće nova runda: FDA odobrava upotrebu novih doza cjepiva protiv novih sojeva COVID-a

Danas je Američka agencija za hranu i lijekove izmijenila Odobrenja za hitnu upotrebu (EUA) cjepiva Moderna protiv COVID-19 i Pfizer-BioNTech cjepiva protiv COVID-19 kako bi odobrila formulacije dvovalentnih cjepiva za upotrebu kao pojedinačne doze najmanje dva mjeseca nakon primarne ili booster doze. 

Dvovalentna cjepiva, koja ćemo također nazivati ​​”ažuriranim pojačivačima”, sadrže dvije komponente RNA (mRNA) virusa SARS-CoV-2, jednu iz izvornog soja SARS-CoV-2, a drugu dijele linije BA.4 i BA.5 omikron varijante SARS-CoV-2. poručili su iz FDA.

Moderno cjepivo protiv COVID-19, Bivalent, odobreno je za upotrebu kao jedna doza kod osoba starijih od 18 godina. Pfizer-BioNTech cjepivo protiv COVID-19, Bivalent, odobreno je za upotrebu kao jedna doza kod osoba u dobi od 12 godina i starijih.

Monovalentna cjepiva protiv COVID-19 odobrena od strane FDA koja se daju milijunima ljudi u Sjedinjenim Državama od prosinca 2020. sadrže komponentu iz izvornog soja SARS-CoV-2.

Podaci za dvovalentna cjepiva protiv COVID-19 za primatelje i za pružatelje zdravstvenih usluga uključuju informacije o mogućim nuspojavama, kao i rizike od miokarditisa i perikarditisa.

S današnjim odobrenjem, FDA je također revidirala cjepiva EUA Moderna COVID-19 i Pfizer-BioNTech COVID-19 kako bi se uklonila upotreba monovalentnih cjepiva Moderna i Pfizer-BioNTech COVID-19 za dodatnu primjenu kod osoba u dobi od 18 godina i starijih i 12 godina starosti i više. 

Ova monovalentna cjepiva i dalje su odobrena za upotrebu u primarnoj seriji za osobe u dobi od 6 mjeseci i starije, kao što je opisano u pismima o autorizaciji. U ovom trenutku, Pfizer-BioNTech cjepivo protiv COVID-19 ostaje odobreno za primjenu jedne doze osobama u dobi od 5 do 11 godina najmanje pet mjeseci nakon završetka primarne serije Pfizer-BioNTech cjepiva protiv COVID-19.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp