Biden zaoštrio retoriku prema Trumpu – Filozofija MAGA republikanaca, to je kao polufašizam

Biden zaoštrio retoriku prema Trumpu – Filozofija MAGA republikanaca, to je kao polufašizam

Predsjednik Biden održao je iznenađujuće ljutiti govor u četvrtak navečer u kojem je republikance etiketirao kao ‘ekstremiste’ koji negiraju izbore i predstavljaju prijetnju demokraciji te izjavio kako se protiv njih treba boriti zubima i noktima. Biden je doista zaoštrio retoriku prema Trumpu. Pristalice Donalda Trumpa i njegova čuvenog slogana „Učinimo Ameriku ponovno velikom“ (Make America Great Again – MAGA) prijetnja su demokraciji i SAD-u, rekao je Joe Biden.  

Epoha Portal Josip Horvat

“Snage MAGA odlučne su u tome da ovu zemlju vrate unatrag”, rekao je on u svom govoru kojeg je održao u četvrtak u Pennsylvaniji.

Demokratski predsjednik održao je govor u četvrtak navečer u Independence Hall-a u Philadelphiji, gdje je potpisana američka Deklaracija o nezavisnosti.

Rekao je da ne osuđuje svih 74 milijuna Amerikanaca koji su glasali za Trumpa prije dvije godine.

“Nije svaki republikanac MAGA republikanac, čak ni većina republikanaca nisu Maga republikanci. Ali nema sumnje da republikanskom strankom danas dominira, vodstvo Donalda Trumpa i MAGA republikanaca, i da je to prijetnja ovoj zemlji”, rekao je između ostalog Biden.

Predsjednik je nazvao Trumpove pristalice ruljom koja je prošle godine zaposjela Capitol Hill.  

“Dugo smo vremena sami sebi govorili da je američka demokracija zagarantirana. Ali nije. Moramo je braniti. Zaštititi je. Boriti se za to. Svako od nas”, poručio je.

Bidenova sveukupna poruka, samo nekoliko dana nakon što je Trumpove pristaše opisao kao “ultra-MAGA republikance” i “polufašiste”, bit će da je demokracija ugrožena trumpizmom.

“Nije samo Trump u pitanju, to je cijela filozofija koji on i njegovi pristaše podupiru – reći ću nešto – to je kao polufašizam”, rekao je Biden tijekom prošlotjednog govora u Rockvilleu, MD. “Trump i ekstremni MAGA republikanci su izabrali ići unatrag, puni bijesa, nasilja, mržnje i podjela. Ali mi smo odabrali drugačiji put: ići naprijed, prema budućnost, jedinstvu, nadi i optimizmu.”

Glavni republikanac Kevin McCarthy uzvratio je na to da je Biden “teško ranio američku dušu”. U Jednom od svojih objava na Twitteru, Kevin McCarthy je također napisao: Joe Biden i radikalna ljevica u Washingtonu demontiraju američku demokraciju pred našim očima.“

Predsjednik Biden u svom je govoru stavio naglasak na ekstremizam, upozorivši da su američke demokratske vrijednosti napadnute od strane snaga ekstremizma lojalnih bivšem predsjedniku Donaldu J. Trumpu, koristeći obraćanje u udarnom terminu kako bi definirao izbore u sredini mandata kao “bitku za dušu ovog naroda.” Poslušajmo što je sve Biden istaknuo u svom govoru.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp