Kina ponovno uvodi brutalni lockdown i zaključava grad od 21 milijun stanovnika

Kina ponovno uvodi brutalni lockdown i zaključava grad od 21 milijun stanovnika

Azijske su dionice pale nakon što je Kina objavila da će metropola Chengdu zatvoriti svojih 21 milijun stanovnika zbog nekoliko osoba koje su bile asimptomatski pozitivne na cpovid-19.

U zapadnoj kineskoj regiji, dužnosnici u Chengduu pokrenuli su masovno testiranje na Covid i zatražili od stanovnika da se pridržavaju “načela ostanka kod kuće” od 18 sati u četvrtak. Nova mjera omogućuje jednoj osobi po kućanstvu mogućnost nabave osnovnih stvari na mjestima poput supermarketa. 

“Trenutačno stanje kontrole epidemije je nenormalno, složeno i mračno”, rekli su dužnosnici, dodajući da je cilj zatvaranja “odlučno zaustaviti širenje epidemije i zajamčiti zdravlje svih građana”.

Chengdu je najveći grad koji je zatvoren od zatvaranja Šangaja početkom ove godine. Potez da se Chengdu zatvori još više će izazvati makro nestabilnost za drugo najveće svjetsko gospodarstvo. Ovaj grad čini 1,7% kineskog nacionalnog gospodarstva i jedno je od najvažnijih proizvodnih središta jugozapadne Kine. 

Kao glavni grad provincije Sichuan — šeste najveće pokrajine u smislu godišnjeg BDP-a — područje metroa je dom za 96 kotiranih kompanija u automobilskoj, zrakoplovnoj, IT, strojevima i farmaceutskoj industriji. 

Proizvođači automobila, uključujući Toyotu Motor Corp. i VW China. Foxconn Technology Group, najveći svjetski montažer iPhonea i drugih uređaja Apple Inc. Svi imaju proizvodne pogone u gradu. 

Zatvaranje je bilo neočekivano i zateklo je ulagače nespremne: hongkonški indeks Hang Seng pao je gotovo 2%, a indeks CSI 300 pao je za gotovo 1% na najnižu razinu u tri mjeseca. 

Neke kineske dionice uvrštene na američke burze pale su nakon vijesti o karanteni. Alibaba je trgovala za 2% niže na američkom predtržištu, dok su dionice električnih vozila kao što su Nio, XPeng i Li Auto pale za 3,4%, 3,1%, odnosno 2,2%. 

Preliven pesimizam iz Kine procurio je u europske luksuzne dionice nakon što je analitičar HSBC-a Erwan Rambourg smanjio ocjenu LVMH-a, Hermesa, Richemonta i Swatcha na “držati” s “kupovati”. Rambourg je u bilješci napisao da je bio oprezniji u vezi s kratkoročnim izgledima industrije, a vrednovanje na ovim razinama nije imalo smisla. 

Komentar analitičara (dostavio Bloomberg) bio je pretežno negativan zbog neizvjesnosti koju kinesko gospodarstvo proizvodi bez Covida.

Bloomberg Intelligence, (Marvin Chen) 

  • “Kineska politika Covid-zero i dalje će predstavljati rizik za tržišta, a sporadične blokade znače da će oporavak od ponovnog otvaranja vjerojatno biti težak” 
  • “Lokalne vlasti mogle bi pojačati napore da obuzdaju porast slučajeva Covida uoči 20. stranačkog kongresa” 

Union Bancaire Privee, (Vey-Sern Ling) 

  • Sporadične blokade vezane uz Covid-19 kao što je ova izazvat će pritisak na ionako slabe gospodarske uvjete u Kini, ali ne očekujemo da će se politika Covid-zero bitno promijeniti prije 20. stranačkog kongresa u listopadu.” 

AutoML Capital, (Rebecca Lim) 

  • “To pogoršava zabrinutost zbog usporavanja kineskog gospodarstva, produbljivanja imovinske krize, pa čak i zaraze bankarskom krizom ako se loši zajmovi nastave” 
  • “Stroge mjere nulte COVID-19 provode se više od 2 godine i šire gospodarsko okruženje imat će veći utjecaj”

Svi stanovnici jugozapadnog kineskog grada bit će zatvoreni u svojim domovima dok test na Covid ne bude negativan. Dužnosnici nisu dali upute o tome koliko dugo će karantena trajati. 

Također, u okrugu Nanshan u Shenzhenu, strože Covid mjere od danas do nedjelje zatvorit će sva javna mjesta, uključujući kina, teretane i barove, te zaustaviti usluge osobnog podučavanja kako bi se suzbila epidemija. 

Nove blokade pritiskat će pekinške ekonomske planere dok gospodarstvo klizi u ponor dok sve gore usporavanje tržišta nekretnina uzrokuje previranja među developerima. 

Kineski priručnik za oslobađanje poticaja prvenstveno usmjerenih na potrošnju na infrastrukturu možda neće biti dovoljan da se suprotstavi izolaciji zbog Covida i padu tržišta nekretnina. 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp