Nova knjiga otkriva kako je američka tajna služba pokušala zaustaviti Snowdenova otkrića masovne špijunaže

Nova knjiga otkriva kako je američka tajna služba pokušala zaustaviti Snowdenova otkrića masovne špijunaže

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) lobirala je kod svojih britanskih kolega GCHQ da spriječe Guardian da objavi otkrića Edwarda Snowdena o svojim programima masovnog nadzora 2013. godine, navodi se u knjizi objavljenoj u britanskim novinama.

U ranim jutarnjim satima 6. lipnja 2013. službenik NSA-e nazvao je šefa Nacionalnog komunikacijskog stožera (GCHQ), Sir Iaina Lobbana, tvrdi knjiga. Prema njezinom autoru, istraživačkom novinaru Richardu Carbayu, od Lobbana je zatraženo da intervenira i spriječi The Guardian da objavi priču o Snowdenu – koja je otkrila postojanje NSA-inog ilegalnog programa špijuniranja američke javnosti.

Lobban je, međutim, navodno smatrao da se “prijedlog da se novine potaknu da prošire članak za dobrobit NSA-e izgleda korak predaleko” i da “nije svrha njega ili njegove vlade baviti se pitanjima NSA-e”.

Kasnije tog dana, The Washington Post i The Guardian objavili su svoje prve priče temeljene na povjerljivim dokumentima koje je objavio Snowden. Rani članci detaljno su govorili o tome kako je NSA koristila strogo povjerljivu sudsku naredbu za prikupljanje podataka o telefonima milijuna korisnika Verizona, a kasnije su priče otkrile da je agencija prikupljala podatke putem ‘stražnjih vrata’ u američke tvrtke kao što su Google i Facebook, a prikupljali su se telefonski pozivi i e-mailovi građana Njemačke, Brazila i desetaka zemalja Latinske Amerike, Europe i Bliskog istoka.

Snowdenovi dokumenti također su otkrili da je tadašnji predsjednik Barack Obama naredio kibernetičke napade na strane mete i da je njegova administracija prisluškivala urede stranih veleposlanstava i vlada, među bezbrojnim drugim nedjelima.

Dok je GCHQ u početku imao pristup svemu, tadašnji britanski premijer David Cameron upozorio je Guardian u listopadu da će upotrijebiti pravne mehanizme “ili druge drastičnije mjere” kako bi spriječio daljnje objavljivanje Snowdenovih informacija. Upozorenje je uslijedilo nakon niza priča u kojima se GCHQ optuživao za sudjelovanje u istoj rasprostranjenoj praksi prikupljanja podataka i otkrilo da je britanska agencija radila s NSA-om na špijuniranju stranih državljana i vlada, uključujući one svojih saveznika.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a je 21. lipnja otpečatilo optužbe za špijunažu protiv Snowdena, nakon čega mu je američki State Department oduzeo putovnicu. Dva dana kasnije stigao je u Moskvu, gdje mu je mjesec dana kasnije ponuđen azil. Snowden je dobio stalni boravak u Rusiji 2020. godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp