Slijedi li nam to nova pandemija? Faucijeva agencija sada eksperimentira sa španjolskom gripom


Dana 4. kolovoza u Journal of Virology objavljena je studija koja bi nam svima trebala dati povoda za razmišljanje u kontekstu takozvane pandemije korone: Virus španjolske gripe tamo je proizveden pomoću tehnika obrnute genetike i njime su zaraženi majmuni. Prema istraživačima, zaključak je bio otrežnjujući: majmuni se nisu dovoljno razboljeli i nisu umrli. Proizvedeni patogen stoga nije dovoljno smrtonosan za razvoj cjepiva, a majmuni odabrani kao pokusne životinje nisu prikladni. Zaposlenici agencije Anthonyja Faucija bili su među uključenima u istraživanje.

Rezultat studije može se pronaći već u naslovu: “Virus gripe Pandemic 1918 Does Not Cause Lethal Infection in Rhesus or Cynomolgus Macaques” naziv je rada – a znanstvenici zbog toga izrazito žale. U sažetku opisuju pozadinu svoje navodno važne studije:

„Pandemija gripe H1N1 iz 1918. bila je jedna od najgorih u povijesti, usmrtivši oko 50 milijuna ljudi diljem svijeta, a hitno su potrebna nova profilaktička cjepiva kako bi se spriječila nova pandemija. S obzirom da su makaki fiziološki relevantni predklinički modeli ljudske imunologije koji imaju napredni klinički tretman zaraznih bolesti, model izazivanja smrtonosne pandemije gripe pružio bi rigoroznu platformu za testiranje novih koncepata cjepiva protiv gripe“.

Zastrašivanje o sljedećoj “pandemiji” nedvojbeno je jednako novo kao i zabludna fiksacija na razvoj uvijek novih unosnih cjepiva. Međutim, koliko je realno postulirati novu pandemiju španjolske gripe i koliko je etično nanijeti štetu laboratorijskim životinjama na temelju takve tvrdnje može se vrlo kritično propitati.

„U tu smo svrhu zarazili rezus majmune i Mauricijus cynomolgus macaque visoko patogenim virusom influence 1918-H1N1 i procijenili patogenezu i težinu bolesti“.

Virus rekonstruiran u laboratoriju

Ono što ovdje još nije jasno: virus je prvo morao biti proizveden metodama genetskog inženjeringa. Koristeći tehnike obrnute genetike temeljene na podacima iz GenBank, virus je uzgojen u stanicama psećeg bubrega korištenjem goveđeg seruma. Uzročnikom se rukovalo u laboratoriju razine biološke sigurnosti 4. Diskutabilno je u kojoj su se mjeri ovdje mogle koristiti metode istraživanja Gain of Function, koje je bilo masovno osporavano ne samo od SARS-CoV-2. Neovisno o tome, vrlo je upitno rekonstruirati patogena koji se smatra okidačem pandemije s 20 do 50 milijuna smrtnih slučajeva – a time i stvoriti mogućnost “nezgoda”, kako se često pretpostavlja u kontekstu Wuhan laboratorija sa svojim istraživanjem virusa korona.

Patogen nažalost nije dovoljno smrtonosan

U međuvremenu, rezultati njihovih vlastitih eksperimenata nisu uvjerili istraživače:

Unatoč tome što su bili zaraženi visokom dozom gripe iz 1918. godine, koja se prenosila više puteva, rezus majmuni su pokazivali minimalne znakove bolesti uz samo povremeno širenje virusa. Cynomolgus makakiji zaraženi intrabronhijalnom instilacijom pokazali su blage simptome, a težina bolesti ovisila je o inficiranoj dozi. Cynomolgus makaki zaraženi visokom dozom virusa influence 1918. koji se prenosi višestrukim putevima imali su umjerenu bolest koju karakterizira stalno izlučivanje virusa, plućni infiltrati i povišene razine upalnih citokina. Međutim, gripa iz 1918. nije bila smrtonosna kod ove dvije vrste, što pokazuje da ovaj izolat nije dovoljno patogen kod Rhesus i Mauricijus cynomolgus makaki da podupre testiranje novih profilaktičkih pristupa gripi koji uključuju zaštitu od teške bolesti u kombinaciji sa smrtnim ishodom. snažan pokazatelj učinkovitosti cjepiva.

Čini se da se ozbiljno žali zbog nedostatka patogenosti virusa, zbog čega se postavlja pitanje hoće li od sada biti zaražene samo druge životinje ili se neće jednostavno izvršiti odgovarajuće manipulacije u sljedećoj proizvodnji virusa kako bi da bude opasnije. U tom kontekstu, posebno je vrijedno uzeti u obzir da su u istraživanje bili uključeni zaposlenici institucija Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) i Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID): šef NIAID-a Fauci smatra se gorljivim zagovornikom visokih -dobitak rizika od istraživanja funkcije. Po njegovom mišljenju, ovo je “vrijedno pandemije”.

Što bi se zapravo dogodilo s cjepivom koje je proizvedeno na temelju takvih “studija”, ali se nikada ne može koristiti u nedostatku odgovarajućeg izbijanja? Biste li jednostavno prihvatili nastale financijske gubitke? U to se može sumnjati…

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp