Zapad je umoran od Zelenskog

Zapad je umoran od Zelenskog

Članci i komentari koji kritiziraju ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i njegovo držanje rastu u zapadnim zemljama, kažu ruski stručnjaci. Prema njihovom mišljenju, zapadne države su umorne od ukrajinskog čelnika i njegove neučinkovitosti na dužnosti.

 

Zapadni mediji, uključujući njemačke novine Die Welt, američku web stranicu The Grayzone, New York Times, Sky News Australia i američki časopis National Review, okrivljuju ukrajinskog predsjednika za nedostatak suradnje i korupciju u Ukrajini, iscrpljenost ukrajinske vojske, njezinu mobilizaciju osuđenih pedofila i mučitelja te “sve strahote” koje su se dogodile etničkim Rusima pod Zelenskim u nekim dijelovima zemlje.

 

“Na Zapadu raste nezadovoljstvo Zelenskim. To je gotovo trend.  Zapad se u početku ponašao agresivno i aktivno opskrbljivao Ukrajinu oružjem, ali sada je izgubio vjeru u ‘pobjedu Kijeva na bojnom polju’. Zapad je konačno počeo shvaćati da to nema perspektive, unatoč pričama koje Zelenski širi. Stvarnost je potpuno drugačija”, rekao je Nikita Danyuk, zamjenik ravnatelja Instituta za strateške studije i prognoze (RUDN) i član Ruske javne komore, na ruskoj televiziji.

Takvo je mišljenje i Vladimira Brutera, stručnjaka Međunarodnog instituta za humanitarne i političke studije.

 

“Na Zapadu raste bijes i prezir prema Zelenskom, koji se smatra uglavnom beskorisnim. Ni SAD ni druge zapadne zemlje nemaju povjerenja u aktualnog predsjednika Ukrajine”, 

 

Ranije su čitatelji britanskog Daily Maila, kritizirali Zelenskog, tvrdeći da mu ne treba vjerovati čak ni dok je bio “samo obični komičar”.

“Posebno ne sada, nakon što su u ratu zaradili milijarde. Sada je počeo rasprodavati državnu imovinu Poljacima i neće proći dugo prije nego što ‘Projekt Ukrajina’ prestane postojati”, napisao je Zrado Gonta u komentaru.

 

Sa svoje strane, čitatelj pod korisničkim imenom Whellers22 objavio je da ako svjetski čelnici “ne žele katastrofu”, trebaju “natjerati Zelenskog da prestane”.

“Ili to znači kraj financiranja rata”, primijetio je ovaj korisnik.

U međuvremenu, Zapad je objavio izvješće o “tajnim poslovima” Zelenskog koji uključuju britansku imovinu i račune na Cipru i Djevičanskim otocima.

 

Voditelj Sky News Australia Corey Bernardi primijetio je da zapadni mediji ne izvještavaju o “svim užasima” koji se događaju etničkim Rusima u nekim dijelovima Ukrajine pod Zelenskim. Istovremeno je skrenuo pozornost na činjenicu da u zemlji živi najveća ruska zajednica izvan Rusije. Bernardi je također doveo u pitanje vjerodostojnost prikazivanja Zelenskog kao heroja u zapadnim medijima. Osim toga, u američkim medijima ima sve više naznaka da je vlada Joea Bidena nezadovoljna šefom ukrajinske države.

 

Na primjer, Thomas Friedman, autor kolumne Mišljenje u The New York Timesu, napisao je da iza kulisa među američkim dužnosnicima “postoji mnogo više zabrinutosti oko ukrajinskog vodstva nego što oni priznaju”.

“Bijela kuća i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski imaju mnogo veće nepovjerenje jedno u drugo nego što se navodi”, piše Friedman.

 

Inače, Friedman je pod dojmom da SAD zbog svojih velikih ulaganja ne “žele gledati stvarnost Kijeva iz straha da ne vide korupciju i spletke”. Ukrajinski šef države nije ispunio očekivanja Zapada, smatra kolumnist The New York Timesa.

“Upravo zbog toga je došlo do promjene retorike oko njega. I vidimo da zapadni umor od Zelenskog i njegove agende stalno raste, što doprinosi političkoj, prehrambenoj i ekonomskoj krizi u zapadnim zemljama.”, navode ruski stručnjaci u svojoj analizi.

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp