Odmah poništiti ugovor o privatizaciji INA-e

Odmah poništiti ugovor o privatizaciji INA-e

INA je u 2021. godini ostvarila neto dobit od oko 1,3 milijarde kuna. Od toga je za pokriće gubitaka u prethodnoj godini izdvojila oko 250 milijuna kuna, a čak 980 milijuna kuna je isplatila za dividende.

Dakle, INA je oko 80% neto dobiti isplatila za dividende!!! Iz toga se vidi da njenim vlasnicima nije stalo do razvoja već da što prije dođu do novca. Ugasili su rafineriju u Sisku, a tako će završiti i ona u Rijeci. Uobičajeno je da se dividenda ne isplaćuje i dobit iskoristi za nove investicije. No, MOL nije došao u INA-u da je razvija već da izvuče sve što se izvući može, uz kriminalnu i izdajničku asistenciju hrvatskih Vlada koje su je prodavale i držale leđa Mađarima. Da budem precizniji, INA-om vedri i oblači mađarski MOL iako nema preko 50% vlasništva već ga je stekao na temelju mita koji je primio Sanader koji je za to pravomoćno osuđen. To u prijevodu znači da je privatizacija INA-e nevažeća, odnosno da se mora poništiti za što postoji sudska odluka.

No, sluganska hrvatska Vlada to ne želi. Ona je najprije pričala o ponovnoj nacionalizaciji INA-e što se pokazalo kao čisti propagandni šareni balom za domoljubne emocije. Stvarnost je gruba i kriminalna. Da nije bilo pljačke od 1 milijarde kuna, dobit INA- ne bi bila 1.3 nego 2,3 milijarde kuna, ali se na drugi način htjelo izvući novac da polovica od te milijarde ne bi otišla u državni proračun. Mađari jučer kažu da je “INA na dobrom putu”, što je sarkastična izjava jer su je sustavno slabili i uništavali te od nekada svjetske firme koja se temeljila na znanju i uspješnim istraživanjima pretvorila u trgovinu. S hrvatske strane Vlada šalje poruku da način upravljanja nije dobar i da ga treba poboljšati, a jasno je da je ovdje riječ o običnom, ali velikom kriminalu koji se nije mogao dogoditi bez znanja i blagoslova MOL-a s jedne i hrvatske Vlade s druge strane koja se inače davi u aferama koje sve brže stižu jedna drugu.

Na temelju svega rečenoga nužno je napraviti sljedeće:

  1. a) poništiti ugovor o privatizaciji INA-e i tužiti MOL za njeno sustavno uništavanje, a to je veliki novac,
  2. b) zabraniti izvoz nafte i plina,
  3. c) sve odgovorne privesti licu pravde, osuditi i oduzeti imovinu,
  4. d) sve članove uprava, nadzornih odbora i revizorskih odbora u INA-i također sankcionirati, a ne da sada pametuju i komentiraju jedni druge, a neki od njih to čak rade s namjerom da grade političku poziciju.

No, za sve ovo Vlada nema sluha odnosno ne želi to napraviti, jer ne bani nacionalni interes već onaj tuđi. Zbog toga će biti optužena za izdaju i sudit će joj se.

Ne možemo drugačije, jer svojoj djeci moramo pokazati kako se gradi jedna nova Hrvatska.

Ponavljam ono što sam u Saboru rekao 2019. godine, da je Plenković najopasniji premijer do sada. Riješimo se te ekipe što prije, jer će uništiti i državu i narod.

Znate li možda kako stvari stoje u ostalim poludržavnim i državnim firmama poput HEP-a, Hrvatskih šuma, Petrokemije, HAC-a, JANAF-u… O tome drugi put, jer je i ovo previše.

Još jednom na kraju: TRAŽIMO PONIŠTENJE UGOVORA O PRIVATIZACIJI INA-e.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp