Veliki prosvjedi u Prištini zbog silovanja djevojčice (11) – Prosvjednici traže smrtnu kaznu za pet silovatelja


Navodno silovanje 11-godišnje djevojčice na Kosovu potaknulo je tisuće ljudi na prosvjed dva dana zaredom, prenosi Euronews. Prosvjednici su u četvrtak marširali središtem glavnog grada Prištine s transparentima “Tražimo zaštitu djevojčica i žena” i “Educirajte dječake”, tražeći reakciju vlasti na ovaj stravičan zločin koji se dogodio.

Prosvjednici su crvenom bojom gađali sjedište kosovske vlade i ministarstvo pravosuđa, što otkrivaju fotografije objavljene na društvenim mrežama.

Prosvjede su organizirali nevladina organizacija Feministička akcija i Reflection Collective, a jedna od organizatorica, Trina Binaku, rekla je kako je silovanje 11-godišnje djevojčice simbol kosovskog “patrijarhalnog sustava”.

Petorica osumnjičenih muškaraca, uključujući trojicu maloljetnika, optuženi su da su seksualno zlostavljali djevojčicu nekoliko sati usred bijela dana u parku u Prištini u subotu. Svi su uhićeni i određen im je pritvor od 30 dana. Jedan od osumnjičenih za silovanje je 26-godišnji Ekrem Redžepi. Privedeni su još i njegov maloljetni brat i još trojica maloljetnika. Četvorici uhićenih određen je jednomjesečni pritvor, a uskoro bi trebala biti objavljena odluka oko petog osumnjičenika.

Šef kosovske policije potaknut ovim groznim slučajem, u srijedu je podnio ostavku zbog “profesionalne savjesti”.

Trina Binaku je rekla okupljenima da će se prosvjedi nastaviti sve dok vlada ne uvede učinkovite mjere za kažnjavanje rodno uvjetovanog nasilja. Brojni ogorčeni prosvjednici traže smrtnu kaznu za petoricu prijestupnika.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp