Antologijski govor Victorije Grant o bankarskom sustavu zemlje koji stvara neodrživi dug

Antologijski govor Victorije Grant o bankarskom sustavu zemlje koji stvara neodrživi dug

Podsjetimo, 27. travnja 2012. godine na Konferenciji javnog bankarstva u Americi, Viktorija Grant, djevojčica od tada 12 godina, održala je povijesni govor na Institutu za javno bankarstvo, gdje je objasnila kako bankarski sustav zemlje stvara neodrživ dug – i kako se to može ispraviti. Također je vrlo slikovito objasnila zašto su njena domovina, Kanada i veći dio svijeta u dugovima.

“Dopustite mi da objasnim kako privatne banke i vlade rade danas. Prvo – kanadska vlada posudi novac od privatnih banaka. Onda pozajmljuju novac, zasnovan na dugu, Kanadi sa složenom kamatom. Vlada onda nastavlja povećavati poreze Kanađanima godinu za godinom, kako bi platila kamatu na eksponencijalni rast nacionalnog duga. Rezultat je inflacija. To je ono gdje novac Kanađana suspendira našu ekonomiju, a pravi novac ide u džepove banaka. Također, vlada daje bankama sposobnost da posuđuje novac koji ne postoji u formi kredita. Kada vam banka da hipoteku, što bukvalno znači “smrtni zalog” ili zajam, oni vam ustvari ne daju novac. Oni kliknu na kompjuter i proizvedu lažni novac od ničega. Oni ga ustvari nemaju u bankovnim trezorima. Trenutno, banke posjeduju 4 milijarde dolara rezervi, ali posudile su preko 1.5 trilijun dolara.

U nepopularnom intervjuu gospodin McGear pitao je gospodina Towersa: “Možete li mi reći zašto vlada koja ima može napraviti novac, daje tu moć privatnom monopolu od kojeg posuđuje čime parlament može sebi stvoriti povratne kamate do granice nacionalnog bankrota?”

Gospodin Towers je odgovorio: „Ako parlament želi promijeniti formu rada bankarskog sustava, to je zasigurno u moći parlamenta. „Drugim riječima, ako kanadska vlada treba novac, može ga posuditi direktno od Banke Kanade. Narod bi im onda plaćao fer poreze kako bi vratili novac Banci Kanade. Taj novac od poreza bi se vratio u ekonomsku infrastrukturu i dug bi bio izbrisan. Kanađani bi ponovo prosperirali sa stvarnim novcem kao temeljem naše ekonomske strukture, a ne od dugova.

U zaključku, jer je postalo bolno očigledno čak i meni 12togodišnjoj Kanađanki, da smo prevareni i opljačkani od strane bankarskog sistema i suučesničke vlade. Što ćete učiniti da zaustavite ovaj kriminal? Što ćete učiniti da osigurate da sljedeća generacija bude slobodna i čista od ekonomije zasnovane na dugovima zbog kojih robujemo bankama? Margaret Mead rekla je sljedeće i nadam se da ćete svi ovo upamtiti: “Nikada ne posumnjaj da mala grupa ljudi može promijeniti svijet, zaista, to je jedina stvar koja je ikad postojala!”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp