Moć dolara opada – Zapadne financijske sankcije protiv Rusije ubrzavaju dedolarizaciju

Moć dolara opada – Zapadne financijske sankcije protiv Rusije ubrzavaju dedolarizaciju

Moć dolara opada: Rusija brzo uklanja američku valutu iz zemlje. Zapadne financijske sankcije protiv Rusije ubrzavaju dedolarizaciju. Umjesto toga, Moskva želi uložiti više deviznih rezervi iz “prijateljskih” zemalja. Među njima su Kina, Indija, pa čak i Turska.

Prije četiri godine Moskva je počela postupno smanjivati ​​dolarske rezerve zemlje kako bi smanjila njezinu ranjivost na američke sankcije. Korak koji gleda u budućnost, kako se pokazalo s obzirom na sve zapadne financijske sankcije, uključujući isključenje Rusije iz SWIFT sustava. Sve veća uporaba bilateralnih trgovinskih sporazuma u dotičnim nacionalnim valutama također je smanjila ovisnost ruskog gospodarstva o američkom dolaru.

Korak koji među ostalima podržava i Kina. Srednje Kraljevstvo sve više zamjenjuje američke državne obveznice povećanjem zlatnih rezervi. Dakle, dok dvije zemlje zajedno drže sve manje američkih dolara, nastavljaju povećavati svoje rezerve popularnog plemenitog metala (pogledajte grafikon ovdje).

Sva zaštita Moskve, zajedno s činjenicom da visoke cijene energije nastavljaju poticati prihode od nafte i plina, također je osigurala da je ruska rublja (nakon kratkog pada) toliko jaka u odnosu na američku valutu da je, kao i prošle 2018. godine. I ne samo to: Prema Bloombergu, Moskva želi kupiti juan i druge “prijateljske” valute u vrijednosti od 4,4 trilijuna rubalja (ekvivalent oko 70 milijardi dolara). Uostalom, Rusija trenutno ne može koristiti oko 300 milijardi američkih dolara koji su zamrznuti zapadnim sankcijama.

Aleksander Isakov, ruski ekonomist u Bloombergu, primijetio je da će “kupnje pomoći Rusiji da zadrži neviđenu snagu realnog tečaja, što šteti izvoznicima i prihodima od proračunskih roba. Za neutralne zemlje, te će kupnje donijeti određenu potporu lokalnim valutama, pomoći u rješavanju problema s tekućim računima i pomoći u financiranju uvoza robe.”Kao što stariji suradnik CFR-a Brad Setser primjećuje za Bloomberg, ruska središnja banka mogla bi biti prva velika središnja banka koja će većinu svojih rezervi držati u valutama tržišta u razvoju. Valute “prijateljskih” zemalja kao što su offshore yuan, turska lira i indijska rupija sve se kupuju, navodi se u izvješću.

Ovo bi viziju “multipolarnog svjetskog poretka” koju dijele prvenstveno Moskva i njezini saveznici trebalo dovesti korak bliže ostvarenju. Nadmoć koju je američki dolar držao od kraja Prvog svjetskog rata (kada je zamijenio britansku funtu) postupno se bliži kraju. A gumb za premotavanje naprijed pritisnuo je sam Washington financijskim sankcijama bez presedana protiv Rusije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp