Njemačka pravila o uštedi energije odmah stupaju na snagu


Kao odgovor na rastuće cijene energije i sve manji uvoz nafte i prirodnog plina iz Rusije, Njemačka pokreće niz obvezujućih mjera za smanjenje potrošnje energije u cijeloj zemlji. Evo što to podrazumijeva.

U Njemačkoj su cijene benzina i javnog prijevoza porasle 1. rujna, jer su vladine subvencije istekle. Cijena prirodnog plina — koji polovica svih kućanstava koristi za grijanje — i električne energije naglo je porasla, a na cijene hrane utječe rastuća inflacija.

Vlada pokušava potaknuti potrošače i tvrtke da štede energiju na bilo koji način kako bi spriječili nestašicu tijekom zimskih mjeseci dok Rusija nastavlja smanjivati ​​dotok prirodnog plina u Njemačku.

Uredba o uštedi energije stupa na snagu danas na šest mjeseci. Ovo podrazumijeva:

Maloprodajne trgovine više ne smiju držati svoja vrata otvorena tijekom cijelog dana kako bi se smanjila potrošnja električne energije za klimatizaciju kada je vani vruće — i za grijanje u hladnim zimskim danima.

Gradska vijećnica u Hannoveru u mraku noću

  • Svjetleće reklame moraju se ugasiti nakon 22 sata, uz samo nekoliko iznimaka. Ako reklame služe sigurnosti u prometu, one ostaju uključene, primjerice, na željezničkim podvožnjacima. Ulične svjetiljke također ostaju uključene, a izlozi mogu i dalje biti osvijetljeni.
  • Spomenici i druge građevine više ne smiju biti osvijetljene noću. Barem ne iz čisto estetskih razloga. Međutim, rasvjeta za nuždu neće biti isključena, a rasvjeta je dopuštena za kulturna događanja i javne festivale.
  • U javnim zgradama uglavnom se više neće grijati dvorane i hodnici, a temperatura u uredima bit će ograničena na najviše 19 stupnjeva. Na mjestima gdje se obavljaju teški fizički poslovi temperature će ubuduće biti još niže. No, ograničenja se ne odnose na društvene objekte poput bolnica, vrtića i škola, gdje su više temperature zraka neophodne za “zdravlje ljudi koji tu borave”, kažu u Ministarstvu gospodarstva.
  • Smanjenje tople vode. Isto tako, u javnim zgradama treba isključiti protočne grijače vode ili spremnike tople vode ako se uglavnom koriste za pranje ruku. Iznimke su medicinske ustanove, škole i vrtići. Neki gradovi idu i dalje. Tamo će tuševi u bazenima i sportskim dvoranama ostati bez grijanja.
  • Privatni bazeni više se ne smiju grijati plinom i strujom, osim u centrima za rehabilitaciju, rekreacijskim objektima i hotelima. Novi će se propisi u početku primjenjivati ​​do kraja veljače.


Drugi set pravila stupa na snagu u listopadu, primjenjivat će se dvije godine i propisivat će dugoročnije mjere uštede energije. Primjerice, svi vlasnici zgrada s plinskim sustavom grijanja moraju obaviti pregled učinkovitosti grijanja.


Ministar gospodarstva Robert Habeck iz Stranke zelenih za zaštitu okoliša kaže kako očekuje da će mjere smanjiti potrošnju plina “za oko dva, dva i pol posto” i to naziva “malim, ali neizostavnim doprinosom”.


U kontekstu nestašica plina uzrokovanih nedostatkom ruskih zaliha plina, zemlje EU-a obvezale su se smanjiti svoju potrošnju plina  za 15%. U Njemačkoj je cilj smanjenja postavljen na 20 posto.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp