Predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da vodi energetski rat i pozvao na jedinstvo Europe

Predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da vodi energetski rat i pozvao na jedinstvo Europe

“Rusija ovih dana pokušava još više povećati energetski pritisak na Europu. Isporuka plina kroz Sjeverni tok je potpuno obustavljena. Rusija želi uništiti normalan život svakog Europljanina – u svim državama našeg kontinenta “, izjavio je Predsjednik Zelenski u subotnjoj videoporuci.

Cilj je oslabiti i zastrašiti zemlje u Europi, dodao je Zelenski. Osim tenkova i raketa, Rusija kao oružje također koristi energiju. Ove zime, Rusija priprema “odlučujući udarac” u energetskom sektoru. Jedino će veća kohezija pomoći u borbi protiv toga, naglasio je Zelenski.

Europljani moraju bolje koordinirati vlastite protumjere i međusobno si više pomagati. Osim toga, mora se povećati pritisak na Rusiju kako bi se ograničili ruski prihodi od prodaje nafte i plina, apelirao je Predsjednik Zelenski.

Predsjednik Zelenski je Rusiju za energetski rat optužio nakon što ruska energetska tvrtka Gazprom nije obnovila opskrbu plinom Sjevernim tokom 1 za Njemačku u subotu ujutro, protivno ranijim planovima. Gazprom je svoj potez opravdao navodnim curenjem ulja na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt-Peterburga.

Zelenski je također osudio ozljeđivanje nekoliko djece na izložbi oružja u Černihivu. Incident je opisao kao “neprihvatljiv” i obećao da će odgovorni biti kažnjeni.

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp