EU udružila snage s medijima i zajedno Uče ljude kako jesti bube

Europska komisija udružila je snage s ljevičarskim mainstream medijima kako bi propagirala to da Europljani trebaju naučiti jesti bube.

Otkako je Europska agencija za sigurnost hrane u lipnju 2021. proglasila tri kukca prikladnima za ljudsku prehranu, sve više organizacija i medija počelo je promicati dobrobiti europskih građana koji koriste prehranu temeljenu na kukcima umjesto mesa.


Europska unija je toliko ozbiljno shvatila podršku ishrani kukcima da blisko surađuje s neprofitnom organizacijom “International Insect Platform for Food and Animal Feed (IPIFF)”, koja zastupa interese industrije uzgoja insekata,.


Glavna misija te organizacije je promicanje šire upotrebe insekata kao alternativnog i novog izvora proteina pogodnih za ljudsku prehranu i stočnu hranu, kroz kontinuirani dijalog s europskim institucijama.

U protekloj godini organizacija je objavila nekoliko publikacija o koristima koje bi se mogle ostvariti ako bi prehrambena industrija brzo prešla na hranjenje kukcima.

Jestivi kukci imaju dobro uravnotežen profil hranjivih tvari i stoga zadovoljavaju ljudske prehrambene potrebe, tvrdi organizacija.


No, zdrav način života nije jedina promotivna prednost nove hrane, već činjenica da je za uzgoj takvih životinja potrebno puno manje energije i hrane.


Jer trenutno je za proizvodnju jednog kilograma goveđeg mesa potrebno 15.500 litara vode, 20 kilograma stočne hrane i 250 m2 zemlje, a za proizvodnju jednog kilograma prikladnog samo 5 litara vode, 1,7 kg stočne hrane i 3,6 m2 zemlje. insekti. za ljudsku prehranu.


Europska unija podržala je i projekt u okviru programa Horizont 2020 vrijedan gotovo 10 milijuna eura, koji ima za cilj prevladati prepreke u hrani i hrani od insekata.

Opći cilj projekta je testiranje, pilot primjena i prezentacija nedavno razvijenih tehnologija, proizvoda i postupaka u svrhu prepoznavanja visokog stupnja tehnološke spremnosti.


Do 2025. godine 10 posto životinjskih bjelančevina bit će zamijenjeno bjelančevinama insekata u hrani za životinje i 20 posto u ljudskoj prehrani, pa se Europljani spremaju jesti kukce, a da bi se to postiglo potrebno je povećati obujam proizvodnje i broj radnih mjesta u sektoru.

Inače, i BBC i Guardian također su primijetili da bi konzumacija insekata bila poželjna sa stajališta zaštite okoliša i zaštite klime. Skrenuta je pozornost na činjenicu da tradicionalna proizvodnja hrane, posebice proizvodnja mesa, troši energiju i šteti okolišu. Također su istaknuli da, u usporedbi s velikim prostornim potrebama domaćih životinja i njihovom proizvodnjom krme, stjenice ne zauzimaju puno zemlje, vode ili hrane.


Osim toga, za razliku od goveda, uzgoj insekata proizvodi manje stakleničkih plinova, a budući da se kukci brzo razmnožavaju i imaju kraći životni vijek, mogu se uzgajati u velikim količinama.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp