Iran: Dvoje LGBT aktivista osuđeno na smrt zbog promicanja homoseksualizma

Iran: Dvoje LGBT aktivista osuđeno na smrt zbog promicanja homoseksualizma

Iran je u proteklih nekoliko dana osudio dvoje LGBTQ aktivista na smrt pod optužbom za “korupciju u zemlji”, promicanje homoseksualnosti i trgovinu ljudima, izvijestila je u ponedjeljak iranska službena novinska agencija IRNA.

Zastupnici i skupine za ljudska prava oglasili su se društvenim medijima kako bi podijelili vijest, podijelivši slike dviju žena koje je Iran osudio na smrt, rekavši da su aktivistice za prava LGBTQ osoba i da su nevine.

Suprotno vijestima objavljenim na internetu, osuđenici su prevarili i trgovali mlade žene i djevojke iz zemlje obećavajući im prilike za obrazovanje i rad, što je dovelo do samoubojstva nekoliko njihovih žrtava – navodi IRNA.

“Korupcija na zemlji” je izraz koji iranske vlasti koriste za označavanje širokog spektra zločina, uključujući one koji se odnose na islamski moral.


U ožujku je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei opisao homoseksualnost kao dio “moralne deprivacije” raširene u zapadnoj civilizaciji.

Zapadne skupine za ljudska prava često su kritizirale Iran zbog odnosa prema LGBT pitanjima. Prema iranskom pravnom sustavu, homoseksualni činovi kažnjivi su smrću.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp