WEF Poručuje: Nemojte biti izbirljivi, pitka reciklirana voda iz kanalizacije je vaša budućnost

Čelnik britanske Agencije za okoliš, koja ima veze sa Svjetskim ekonomskim forumom, kaže da bi običan čovjek trebao biti “manje izbirljiv” u pogledu pijenja vode “iz Wc-a i kanalizacije, jer postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda diljem svijeta napreduju.

Prema autorskom tekstu u The Timesu, Sir James Bevan, čija je stajališta WEF ranije objavio, piše da je “pijenje reciklirane kanalizacije budućnost”.

Ideja o recikliranju otpadnih voda za ljudsku potrošnju — nekoć domena distopijskih filmova znanstvene fantastike — dobiva na snazi ​​diljem svijeta kako WEF prodire u vlade.

“Nedavne padaline nisu promijenile temeljnu situaciju u ovoj zemlji: mnogi će dijelovi vjerojatno ostati u suši mjesecima, a ako nam bude suha zima, sljedeća će godina biti još izazovnija”, piše Bevan. “ Morat ćemo biti manje izbirljivi oko toga odakle nam dolazi voda za piće. Dio rješenja bit će ponovna obrada vode ispuštene iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda kako bi se ponovno napravila voda za piće – potpuno sigurna i zdrava, ali ne nešto što mnogi žele.”

Mišljenje Sir Bevana dolazi u trenutku kada je opskrba vodom u SAD-u pod pritiskom zbog suše koja se nastavlja i pogoršava, što je rezultiralo time da je Agencija za okoliš deset područja dobila status zone suše.

Sir Bevan kaže da bi obični ljudi trebali “drugačije razmišljati o vodi” i “tretirati je kao dragocjen resurs, a ne kao besplatnu robu”.

“Ako želimo stići tamo, svi ćemo morati razmišljati drugačije. Neke od tih mjera bit će nepopularne, pa će buduće vlade morati pokazati političku volju” , rekao je.


Ranije ove godine singapurska agencija za vodu pustila je u promet pivo napravljeno od reciklirane kanalizacije kako bi skrenula pozornost na zabrinutost za sigurnost vode u zemlji (i vjerojatno prikrila okus izmeta).

Zero Hedge izvještava da okrug Los Angelesa prijeti sličnim potezom recikliranja otpadnih voda za ljudsku potrošnju.

“Postojalo je naslijeđe javnog zdravlja gdje su prakse sanitarnog inženjeringa i regulatori gledali na kanalizaciju kao na otpad. Bilo je to nešto što treba izbjegavati, nešto čega se treba bojati”, rekao je Brad Coffey iz South Metropolitan Water Districta, Kalifornija. “Sada kada imamo tehnologiju… javnost, regulatorna tijela, znanstvena zajednica puno su sigurniji u našu sposobnost da sigurno ponovno upotrijebimo tu zalihu vode.”

Plan ovisi o Državnom odboru za nadzor vodnih resursa, kojeg su zakonodavci zadužili da do 31. prosinca razvije skup jedinstvenih propisa koji bi regulirali ponovnu upotrebu pitke vode.

“Ovo će biti budućnost vode u LA-u, budućnost vodoopskrbe države,” rekao je Gonzalez, dodajući da bi projekt Headworks mogao postati operativan u sljedećih pet godina.

Međutim, planovi LA-a puno su veći od toga — grad je postavio cilj reciklirati 100% svoje otpadne vode do 2035., prema obećanju gradonačelnika Erica Garcettija prije nekoliko godina.

Da bi se to postiglo, Hyperion Water Reclamation Plant u Los Anđelesu—koje trenutno samo pročišćava kanalizaciju kako bi bila dovoljno čista za ispuštanje u zaljev Santa Monice—mora se u potpunosti pretvoriti u vrhunsko postrojenje za pročišćavanje vode koje proizvodi vodu dovoljno čistu da se može konzumirati.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp