Španjolske vlasti uvele ograničenja u korištenju vode – zabranjeno je čak i pranje automobila

Španjolske vlasti uvele ograničenja u korištenju vode – zabranjeno je čak i pranje automobila

Predviđali smo sve što se događa oko nas iu zemljama svijeta stalnim upozorenjima. I dok su tadašnji mainstream mediji i razni provjerivači činjenica naše članke označavali kao teorije zavjere, to se na kraju pokazalo točnim.

Posljednje potvrde naših ranijih napisa stižu iz Španjolske, gdje je država počela tjerati stanovnike i vlasnike tvrtki da se prilagode nečemu što prijeti postati nova normala, a to su ograničenja u korištenju vode.

Od sada se stanovništvo snabdijeva vodom prema rasporedu i to samo za osnovne potrebe.

Oko 150 gradova i mjesta u Kataloniji ograničilo je korištenje vode, zatvorilo javne fontane i zabranilo zalijevanje vrtova, punjenje bazena i pranje automobila. Katalonsko vodovodno poduzeće ograničilo je potrošnju na 250 litara po osobi dnevno.

Vlasnica restorana kaže da je uložila 10.000 eura kako bi imala vodu u periodima restrikcija. Nedostatak vode ju osobno pogađa.

„Ovdje otvaram u sedam ujutro, ali prije nego što dođem ne mogu se istuširati jer preko noći nestane vode“ rekla je vlasnica.

U četiri ujutro moram imati rezervu vode da bih mogao raditi”, žali se jedan pekar.

U razdobljima kada je potrošnja vode ograničena zbog suše, mještanima su na raspolaganju bačve od 1.000 litara, ali voda nije za piće, niti se može koristiti za pripremu hrane.

“Organiziramo se da skupimo vodu, brzo operemo zube i zatvorimo slavinu, nemoj da teče kao prije”, rekla je jedna Katalonka.

More je postalo glavni izvor opskrbe vodom za Barcelonu. Postrojenja za desalinizaciju proizvode više od pet milijardi litara vode mjesečno za stanovništvo. Morska voda se može koristiti za pranje i kuhanje, ali ne i za piće.

Suša pogađa i grad Barcelonu. Vlasti su već najavile da bi potrošnja u rujnu mogla biti smanjena na 40 posto.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp