Dok čovjeka ne lupiš po džepu…

Dok čovjeka ne lupiš po džepu…

Kako je već objavljeno, Ruski Gazprom je potpuno zaustavio isporuku plina Europi preko Sjevernog čvora 1, zbog “curenja ulja”. Gazprom tvrdi da će ovaj cjevovod biti zaustavljen na neograničeno vrijeme. Šta to znači za Europu?

Sljedeće vijesti vam daju odgovor na to pitanje:

Prema agenciji Verisk Maplecroft koja se bavi procjenom rizika, „svijet se suočava sa neviđenim rastom građanskih protesta zbog rastuće inflacije i troškova energenata“. Ova Agencija procijenila je 2. rujna ove godine da su i „najbogatije nacije Europe izložene ovom riziku uključujući Njemačku i Nizozemsku, a prema daljnjim procjenama građanski nemiri očekuju se i u Norveškoj, Švicarskoj, Ukrajini i Bosni i Hercegovini“. (Malo su fulali, jer će biti puno više zemalja zahvaćeno prosvjedima, al’ što ćete – ovo je službena Agencija i službena vijest). Opširnije na: https://oilprice.com/…/Energy-Shortages-And-Inflation…

I dok se u Velikoj Britaniji procijenilo da će 6 od svakih 10 tvrtki propasti zbog enormnog rasta cijena energenata, Švedska je odredila 250 milijardi kruna kompanijama koje proizvode električnu energiju da bi ih spasila bankrota, objavio švedski ministar financija Damberg.

Prošlog petka je Vlada Češke preživjela glasanje o svom daljnjem postojanju, a glasalo se o povjerenju zbog njenog nedjelovanja protiv inflacije i naročito protiv rasta cijena energenata. No, to što je preživjela taj petak, nije joj izgleda puno pomoglo. Već u subotu na ulice Praga izašlo je 70.000 ljudi prosvjedujući protiv Vlade, zatim Europske unije i NATO-a. Zahtijevali su od Vlade da snizi cijene energenata te da se distancira od Ukrajine i osigura direktne sporazume sa dobavljačima energenata, uključujući i Rusiju. Slično se sprema i u Hrvatskoj, ali i u drugim državama Europe.

Po svemu sudeći, bit će ovo vruća jesen, jer je očito sljedeći val buđenja na rasporedu. Sad idu oni koji potpadaju pod poslovicu: „Dok čovjeka ne lupiš po džepu, neće progledati…“ Na žalost, stradaju i oni koji su već progledali! Toliko za danas.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp