Dužnosnici Moderne i AstraZenece otkrivaju šokantne tajne cjepiva nakon rešetanja rumunjskog zastupnika Cristiana Terheșa

Dužnosnici Moderne i AstraZenece otkrivaju šokantne tajne cjepiva nakon rešetanja rumunjskog zastupnika Cristiana Terheșa

Danas je rumunjski zastupnik u Europskom parlamentu Cristian Terheș ispitivao izvršnog direktora Moderne, Stéphanea Bancela, i izvršnu potpredsjednicu AstraZenece, Iskru Reic, o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva te o njihovim previše tajnovitim ugovorima.

Zastupnik Terhes postavio je nekoliko pitanja članovima odbora, poput onih jesu li dekodirali DNK virusa COVID-a, zašto nisu preuzeli odgovornost za nuspojave cjepiva i kada će objaviti neredigirane ugovore s Europskom komisijom. .

Prvi set pitanja odnosio se i na AstraZenecu i na Modernu. Slijede pitanja koja postavlja Terhes:

Prvo pitanje: Želio bih znati, ako je moguće, datum kada ste dekodirali kompletnu sekvencu DNK ovog virusa ili ste se oslanjali samo na sekvencu koju je dostavila kineska vlada?

Drugo pitanje: Jeste li testirali zaustavlja li cjepivo širenje virusa ili ne? Jer podaci jasno pokazuju da vaši proizvodi ne zaustavljaju širenje ovog virusa.

Treće pitanje: Je li netko od pacijenata umro tijekom ispitivanja na ljudima, i ako jest, od koje je bolesti umro?

Drugi set pitanja upućen je izvršnom direktoru Moderne Bancelu, a izvadak je u nastavku:

Ovdje ste izjavili da ste se oslanjali na redoslijed koji ste dobili od kineske vlade kada ste razvijali svoje cjepivo. Ovdje imam odgovor EMA-e koji pokazuje koji su testovi napravljeni za svako cjepivo. Na primjer, u slučaju Moderne, dali ste podatke koji pokazuju da ste ta cjepiva testirali od 2017., 2018. i 2019. godine. Kako ste uopće mogli tada testirati ta cjepiva, dok smo mi otkrili ovaj virus tek u prosincu 2019.?

Rekli ste ovdje u ugovoru da u njemu postoje neke tajne ili povjerljivi podaci koji bi trebali štititi vaše interese. Sada, pitanje koje sam vam postavio je, što je s našim interesima i interesima europskih građana?

Jer to pokazuju neke stranice ugovora između Moderne i Europske komisije. Pa vas pitam, mislite li da je pošteno prema svima nama da govorimo o tim cjepivima, da govorimo o docjepljivačima, da govorimo o medicinskim proizvodima kada ne znamo klauzule tih ugovora? Dakle, izravno pitanje za vas, gospodine Bonsel, kada ćete u cijelosti objaviti ugovore koje imate s Europskom komisijom i državama članicama Europske unije?

Drugo pitanje, pitanje obaveza. Naši kolege ovdje su vas pitali o odgovornosti, a vi ste izbjegli odgovor na to pitanje. Dakle, moje pitanje je zašto stavljate obveze na državu i na ljude koji dobivaju ta cjepiva? Ako mislim da bih mogao imati neželjene nuspojave, zašto vi dobivate sve dobitke?

Ipak, dvostruki pojačivači. Ovo je zadnje pitanje. Upravo ste ovdje izjavili da je ove pojačivače zatražila vlada SAD-a, koja je također odobrila pojačivače bez ispitivanja na ljudima. Pa vas pitam: mislite li da je to pošteno? Mislite li da možemo početi tražiti od europskih građana da se cijepe brojnim medicinskim proizvodima koji nisu propisno ili uopće nisu testirani na ljudima?

U svojim odgovorima o odgovornosti direktori Moderne i AstraZenece rekli su da su cjepiva proizveli na zahtjev država i vlada koje su od njih tražile brzu izradu cjepiva, stoga su od njih tražili zaštitu za isplatu eventualne štete i naknade, navodi se u Facebook objavi zastupnika.

“Što se tiče odgovornosti za nuspojave, kao što su učinili svi proizvođači, željeli smo, vlade su željele brzo odobrenje cjepiva. I tako je za uvjetno odobrenje bilo važno dati nam neka jamstva u smislu [štete/odštete], jer ne možemo imati svoj kolač i pojesti ga također možemo imati dvije poželjne ali nespojive stvari odjednom, dobre strane koje treba imati ili uživati nešto bez imanja ili suočavanja s lošim stranama]. Htjeli su cjepivo brzo. Nisu dali proizvođačima vremena za dugoročne studije, s obzirom na prirodu pandemije,” odgovorio je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel na pitanje zastupnika u Europskom parlamentu Cristiana Terheșa.

“O klauzuli o odgovornosti i odšteti raspravljalo se i dogovorila s mnogim vladama diljem svijeta jer su svi htjeli vidjeti kako možemo ubrzati proizvodnju i isporuku cjepiva. I, opet, kao što sam već rekao, ovo se smatra standardnom hitnom praksom, a jednako [praksom] se štiti i podupire svi da napreduju najvećom brzinom i rade najbolje što mogu u smislu proizvodnje i proizvodnje [cjepiva], “ Na isto pitanje odgovorila je izvršna potpredsjednica AstraZenece Iskra Reić.

Bancel je također priznao da je za dizajn cjepiva Moderna koristila sekvencu koju je na internetu objavila kineska vlada i testirali mnogi znanstvenici u akademskim i vladinim laboratorijima.

Već u ožujku, direktor Pfizera Albert Bourla, priznao je tijekom intervjua za WaPo da tehnologija “mRNA cjepiva” nije bila dovoljno dokazana kada su je lansirali. Rekao je da su ga stručnjaci “uvjerili”, ali nije siguran. Rekao je da rade na mRNA tehnologiji od 2018. godine.

“Bio sam zapanjen kada su mi sugerirali da je to pravi put. I ja sam to dovodio u pitanje, i tražio sam od njih da opravdaju kako možete tako nešto reći? Ali došli su i bili su jako, jako uvjereni da je to pravi put. Otkrili su da ih dvije godine rada na mRNA od 2018. godine, zajedno s BioNTechom na razvoju cjepiva protiv gripe, navodi na uvjerenje da je tehnologija

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp