Indija: Otac kćeri koja je umrla od cjepiva protiv COVID-a tuži vladu i Billa Gatesa

Indija: Otac kćeri koja je umrla od cjepiva protiv COVID-a tuži vladu i Billa Gatesa

Tužba koju je podnio ožalošćeni indijski otac optužujući indijsku vladu i zagovornika cjepiva Billa Gatesa za lažnu tvrdnju da je cjepivo protiv Covida koje je ubilo njegovu kćer sigurno i učinkovito proslijeđeno je Visokom sudu u Bombayu.

U dokumentima predanim visokom sudu, Dilip Lunavat pokazuje kako je njegova kći Snehal Lunavat, 33, “koja je bila liječnica i viši predavač na SMBT Dental College & Hospital”, umrla samo nekoliko dana nakon što je primila cjepivo protiv koronavirusa Covishield od Indijskog instituta za serume.

Prema tužbi, “zdravstveni radnici su zamoljeni da dobiju cjepiva protiv korone”, a Lunavat “koji je bio liječnik također je bio prisiljen cijepiti se na fakultetu”.

“Putem različitih tijela, kćer podnositeljice peticije je uvjerila da su cjepiva protiv korone potpuno sigurna i da nema rizika ili prijetnji njezinom zdravlju”, navodi se u tužbi, citirajući komentare indijskog glavnog kontrolora droga VG Somanija koji je rekao: “Nikad neću učiniti bilo što odobriti ako postoji i najmanji sigurnosni problem. Cjepiva su 110 posto sigurna.”

FAQ koji je objavila vlada Uttar Pradesha također navodi da su ozbiljne ili ozbiljne nuspojave cjepiva rijetke i tvrdi da “za svaki tako ozbiljan učinak postoji definitivno liječenje”. Nakon uvjeravanja iz raznih vladinih izvora i pod pritiskom struke, Lunavatova kći je 28. siječnja 2021. primila cjepivo Covishield.

Umrla je 1. ožujka 2021., a Indijski tim za neželjene događaje nakon cijepljenja (AEFI) kasnije je 2. listopada 2021. priznao “da je smrt tužiteljičine kćeri nastala zbog štetnih učinaka cjepiva Covishield”, stoji u tužbi.

“Stoga se ova peticija podnosi kako bi se obranila moja kćer i kako bi se spasili životi još mnogo ljudi koji će vjerojatno biti ubijeni zbog takvih nezakonitih radnji od strane tuženih vlasti.” U pismu brata pokojne doktorice detaljno je opisao okolnosti koje su dovele do sestrine smrti:

Moja sestra je uzela svoju prvu dozu Covishielda – 28. siječnja 2021. u Nasiku. Petog veljače ju je zaboljela glava. Rekla je liječnicima koji su dijagnosticirali blagu migrenu za koju je uzimala lijekove i osjećala se bolje. Navečer 5. veljače došla je u Aurangabad odakle je otputovala u Delhi na radionicu u Gurgaonu. Stigla je u Gurgaon 6. veljače u poslijepodnevnim satima iu ponoć 7. veljače u 2 ujutro imala je višestruke epizode povraćanja do 8 ujutro zbog umora.

Hitno su je prevezli u obližnju bolnicu Arya u Gurgaonu, gdje su rekli da bi moglo biti krvarenja u mozgu i sumnjali na trombozu venskog sinusa. Kako ondje nije bilo dostupnog nuerokirurga, hitno smo je odvezli u bolnicu Paras, Gurgaon. Tamo je bila hospitalizirana 14 dana.

Imala je krvarenje, stvaranje ugrušaka s niskim trombocitima, sve znakove istog stanja povezanog s cjepivom Astra Zeneca i Covishield u stranim zemljama. Liječnici su ustanovili trombozu venskog sinusa, nakon čega je uslijedilo intrakranijalno krvarenje u mozgu. Napravili su kraniotomiju i operaciju uklanjanja ugrušaka. Nakon toga bila je na respiratoru 14 dana u Gurgaonu, ali joj se stanje nije popravilo.

Više puta je testirana na Covid-19 od dana prijema do 14. dana prijema u bolnicu. Rezultati su bili negativni.

Helikopterom smo je prebacili u bolnicu United Ciigma u Aurangabadu. Bila je na respiratoru 8 dana, ali joj se stanje nije popravilo. Preminula je 1. ožujka.

Izvješće AEFI-ja o uzročnosti navodi da je Lunavat umro od “tromboze desnog transverzalnog sinusa s desnim temporalnim hemoragičnim infarktom, desnim posteriornim frontalnim hemoragičnim infarktom s trombocitopenijom.”

U tužbi se dalje kaže da su liječnici, zbog velikog broja dokaza koji pokazuju da su cjepiva uzrokovala teške nuspojave, trebali obavijestiti pacijente o rizicima povezanim s njima prije injekcije. Žalba također sadrži dugačak popis Indijaca čija je smrt na sličan način pripisana cjepivu CovidShield.

Što se Gatesa tiče, osnivač Microsofta preko Zaklade Billa i Melinde Gates optužen je da je bio partner Serum instituta i pomagao u proizvodnji Covishielda.

Prema indijskom web mjestu za poslovne vijesti Live Mint: Tužitelj je tražio odgovor od Gatesa, čija se zaklada — Zaklada Billa i Melinde Gates — udružila s Serum institutom kako bi se ubrzao proces proizvodnje i slanja 100 milijuna doza cjepiva. Također je tražio odgovor od vlade Unije, vlade Maharashtre i glavnog nadzornika droga Indije.

Ažuriranje indijske odvjetničke komore izvještava da se “odvjetnik Billa Gatesa pojavio pred Visokim sudom i prihvatio obavijest Visokog suda”.

Uznemireni otac kaže da želi pravdu za svoju kćer, financijsku odštetu za njezinu smrt i sprječavanje budućih smrti indijskih državljana. Indijska odvjetnička komora izvještava da indijska središnja vlada “formulira smjernice za pružanje naknade žrtvama štetnih učinaka i smrti nakon cijepljenja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp