Indonezija: žestoka tučnjava prosvjednika i policije na protestu protiv ogromnog poskupljenja goriva


Tisuće prosvjednika okupilo se u utorak u indonezijskim gradovima tražeći poništenje poskupljenja goriva. Nakon mirnog uvoda u prosvjed, odjednom su izbili žestoki neredi i sukobi i masovna tučnjava između prosvjednika i policije.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo objavio je tijekom vikenda da će vlada smanjiti subvencije za gorivo i dopustiti da cijene porastu za 30%. Bilo je to prvo poskupljenje u osam godina, a dolazi u uvjetima skokovite inflacije i utrostručenog proračuna za energetske subvencije.


Taj je potez podigao cijenu benzina s oko 51 dolarskog centa (0,51 eura) na 67 centi po litri, a dizela s 35 centi na 46 centi.

Studenti i radne grupe predvodili su marševe u glavnom gradu Jakarti, kao iu gradovima Surabaya, Makassar, Kendari, Aceh i Yogyakarta. Policija kaže da su ovog tjedna vjerojatno nove velike gužve.


Sindikati tvrde da će poskupljenje najviše pogoditi radnike i gradsku sirotinju. “Radnici trenutno stvarno, stvarno pate”, rekao je sindikalni dužnosnik Abdul Aris.   

Obećao je da će se boriti sve dok vlada ne popusti. Prosvjednici su tražili i povećanje minimalne plaće od sljedeće godine. Tisuće policajaca raspoređene su po Jakarti, a mnogi su imali dužnost čuvanja benzinskih postaja.


Prosvjednici su tijekom vikenda palili gume i blokirali ceste – žaleći se da su već opterećeni sve većim cijenama hrane i stalnim utjecajem pandemije koronavirusa. Vlada kaže da ublažava udarac jačanjem socijalnih programa i uspostavljanjem telefonskih linija u zemlji od 270 milijuna ljudi.

“Ovo su vrlo teški uvjeti, ali ako pogledate pomoć koju daje vlada, ona je prilično velika”, rekao je ministar socijalnih pitanja Tri Rismaharini na konferenciji za novinare. “Nadamo se da bi ovo moglo pomoći u ublažavanju rasta cijena s kojim se građani suočavaju.”

Subvencije za gorivo dugo su bile osjetljive u najvećem gospodarstvu jugoistočne Azije. Već desetljećima vlada subvencionira gorivo, a prošla povećanja izazvala su studentske prosvjede.


Godine 1998. masovni neredi pomogli su svrgavanju dugogodišnjeg diktatora Suharta.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp