Nakon covid diktature klizi li Europa u energetsku diktaturu? Italija također planira stravične kazne za “energetske grešnike”

Nakon Švicarske, gdje se „prekršiteljima“ prijeti čak i zatvorskom kaznom, “rasipnici energije” sada se moraju suočiti s kaznama iu Italiji – vlada planira novčane kazne do 3000 eura. Ide li Europa nakon covid diktature prema diktaturi grijanja? Koliko će vremena proći dok druge zemlje poput Njemačke i Austrije ne krenu istim stopama?

Ugodni, topli stanovi uskoro bi iu Italiji mogli postati prošlost. Prema izvješću dnevnih novina “Il Messaggero”, talijanska vlada planira rigorozna pravila grijanja: sezona grijanja trebala bi početi dva tjedna kasnije, možda tek u studenom. 

Osim toga, dnevno bi se trebalo grijati jedan sat manje, a maksimalna temperatura trebala bi biti 19 stupnjeva. Ove mjere trebale bi uštedjeti do šest milijardi prostornih metara plina godišnje. U Rimu su takvi propisi stvarnost od ožujka, tamo se stanovi i javne zgrade smiju grijati najviše do 18 stupnjeva. Isto bi se uskoro moglo primijeniti na cijelu Italiju, a nacrt točnih pravila treba biti dostavljen Europskoj komisiji do 15. listopada.

Nasumične provjere i praćenje nacionalne distribucijske mreže imaju za cilj osigurati da se nalozi provode. U stambenim zgradama, administratori bi trebali održavati niske temperature radijatora. No, još je nejasno tko bi trebao provjeravati griješke u stanovima i kućama Talijana, ta bi se zadaća mogla prenijeti na općine. Ali možda postoje i dobri susjedi s mentalitetom upravnika bloka koji rado preuzimali kontrolu…

Prema talijanskim medijima, nepoštivanje zahtjeva moglo bi dovesti do drastičnih kazni: nepoštivanje pravila grijanja moglo bi se kazniti kaznom između 516 i 2582 eura prema zakonu iz 2001. koji je još uvijek aktualan. Nepravilno održavanje sustava grijanja moglo bi čak rezultirati kaznom do 3000 eura, prema zakonu EU-a o energetski učinkovitim zgradama iz 2005. godine. Sveukupno gledano, Talijani su olako prošli s ovim kaznama. U Švicarskoj, prekršitelji grijanja koji namjerno prekorače maksimalnu temperaturu grijanja suočavaju se sa zatvorskom kaznom do tri godine.

Energetska kriza, koju su izazvale same zapadne vlade, sada ponovno otvara vrata novim restrikcijama i pokroviteljstvu stanovništva. Trebalo bi biti samo pitanje vremena kada će i druge zemlje uvesti takva pravila grijanja. Pogotovo u Njemačkoj i Austriji sa sudjelovanjem Zelenih u vladi, koji su već privukli pozornost posebno drakonskim korona mjerama, vjerojatno neće dugo proći. Ova stranka koristi svaku priliku za uvođenje zabrana, posebice kada je u pitanju “spašavanje klime”. Stoga se ova potpuno pretjerana pravila grijanja mogu promatrati kao daljnji korak prema klimatskoj diktaturi: korona mjere očito su bile samo uvertira.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp