Britanski zoološki vrtovi zatvaraju se zbog krize – Neki su blizu odluke o ubijanju životinja

Britanski zoološki vrtovi zatvaraju se zbog krize – Neki su blizu odluke o ubijanju životinja

Britanski zoološki vrtovi zatvaraju se zbog krize Postoji strah da će neke životinje možda morati biti eutanazirane jer troškovi njihovog držanja sve više rastu.

Dok britanska ugostiteljska industrija upozorava da bi petina poduzeća mogla propasti zbog vrtoglavog skoka cijena energije, zoološki vrtovi diljem zemlje suočavaju se sa zatvaranjem jer troškovi održavanja nastambi za životinje postaju neodrživi.


Prošli tjedan Bristol Zoo – jedan od najstarijih na svijetu koji je otvoren prije 186 godina – zatvorio je svoja vrata posljednji put zbog financijskog pritiska.

Dok će neke od njegovih životinja biti premještene u park divljih životinja u Engleskoj, mnoge će biti poslane u zoološke vrtove diljem svijeta.

Zoološki vrt Chester u sjeverozapadnoj Engleskoj, koji je dom za više od 20.000 životinja, izvijestio je da se očekuje da će njegov godišnji račun za energiju, koji je obično oko 1,5 milijuna funti (1,73 milijuna dolara), porasti na 2 milijuna funti (2,3 milijuna dolara) i mogao bi skočiti na čak 3 milijuna funti (3,46 milijuna dolara) u 2023., prema izvršnom direktoru zoološkog vrta Jamieju Christonu.

Ne mogu navući vuneni džemper na komodo varana – moram održavati temperaturu na kojoj te životinje uspijevaju”, rekao je za iNews.

Christon je također primijetio da je kriza troškova života utjecala na broj posjetitelja, napominjući da “ljudi još uvijek imaju novac u svojim džepovima, ali jako paze kako ga troše”, te sugerirao da će “sljedeće godine vjerojatno biti” nemam taj novac.”

U međuvremenu, Philip Miller, vlasnik Sealifea u Southend-on-Seau, rekao je za iTv da će možda biti prisiljen eutanazirati neke od životinja u svom “zoološkom vrtu” jer se godišnji trošak električne energije utrostručio s 240.000 funti (276.000 dolara) na gotovo tri četvrtine od milijun funti (863 tisuće dolara).

„Svim tim životinjama mora biti toplo – ili hladno – ili kombinacija oba, a sve ovo radi 24 sata dnevno… i moraju se hraniti, pa je to ogroman račun za održavanje. Svi će morati biti eutanazirani ili ćemo im pronaći druge domove, ali svi ostali zoološki vrtovi bit će u istom čamcu, pretpostavljam”, rekao je vlasnik zoološkog vrta.

Kao i druge tvrtke i dobrotvorne organizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, zoološki vrtovi nemaju koristi od ograničenja cijena energije koje je postavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Vlasnici zooloških vrtova i upravitelji tematskih parkova sada se nadaju da će nova vlada na čelu s Liz Truss riješiti problem.

“Umirite nas i uvjerite javnost da nije sve propast i da se svjetlo na kraju tunela neće ugasiti”, poručio je vlasnik zabavnog parka Happydrom koji je već bio prisiljen zatvoriti svoja vrata.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp