Hakeri upali u NATO – Procurilo na stotine tajnih dokumenata


Glavni stožer oružanih snaga Portugala (EMGFA) bio je meta cyber napada koji je rezultirao curenjem niza tajnih dokumenata NATO-a, izvijestili su lokalni mediji u četvrtak.

Prema novinama Diario de Noticias, portugalska vlada nije bila ni svjesna napada sve dok je SAD nije obavijestio o kršenju, koje su nacionalne vlasti opisale kao “izuzetno ozbiljno”.


Izvori lista tvrde da je američka obavještajna zajednica na mračnom webu pronašla “stotine” povjerljivih ili klasificiranih dokumenata NATO-a za prodaju. Prema izvješću, obavijest o otkriću poslana je izravno Antoniju Costi, premijeru nacije, prošlog kolovoza.

Glasnogovornik američkog veleposlanstva u Lisabonu nije ni potvrdio ni zanijekao izvješće, rekavši da ne komentiraju obavještajna pitanja.

U izvješću se navodi da je Glavni stožer proveo sveobuhvatnu reviziju svojih internih sustava i uspio identificirati računala s kojih su ukradeni dokumenti NATO-a. Agencija je također utvrdila da su prekršena pravila vezana uz siguran prijenos povjerljivih dokumenata.

“Ovaj cyber napad je dugotrajan i neotkriven, a koristio je botove programirane za otkrivanje vrsta dokumenata”, istaknuo je jedan od izvora, dodajući da su informacije izvučene u nekoliko faza.

List je rekao da će NATO tražiti objašnjenja i jamstva od portugalske vlade, a neimenovani dužnosnik rekao je publikaciji da vlada može jamčiti da će njene oružane snage “svakodnevno raditi na očuvanju kredibiliteta Portugala, kao osnivača Atlantskog saveza, netaknutim. “
Do curenja podataka došlo je nakon što je NATO krajem kolovoza rekao da blok istražuje hakiranje raketne tvrtke MBDA od strane nepoznatih zlonamjernih aktera. Prema medijskim izvješćima, hakeri su na dark webu stavili na prodaju nacrte oružja koje je Ukrajina koristila u sukobu s Rusijom.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp