Plenković usred krize poručio: Tko potroši manje struje, plaćati će niže račune

Plenković usred krize poručio: Tko potroši manje struje, plaćati će niže račune

Premijer Andrej Plenković predstavio je dugoočekivani paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata i poručio „tko potroši manje struje, plaćati će niže račune.

Iako se o mjerama govori već nekoliko mjeseci, vladajući su do sada bili škrti na detaljima. Premijer je u više navrata govorio da će paket biti “pravedan, snažan i sveobuhvatan”. I dok dobar dio građana smatra da se s mjerama prilično kasni, Plenković je nedavno ustvrdio da je sve “pravodobno”.

Ograničavanje cijena namirnica

– Došlo je do ogromnoga rasta cijena osnovnih namirnica. Mi smo nakon konzultacija i s proizvođačima i s trgovačkim lancima dogovorili da ćemo sljedeće proizvode limitirati – rekao je Plenković.

Limitira se jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, glatko brašno, oštro brašno, bijeli kristal šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i miješano mljeveno meso.

– Ponovno idemo sa jednom snažnom intervencijom kao što smo to uvijek činili – počeo je premijer. Kazao je da je nedvojbeni glavni uzrok globalne krize ruska invazija na Ukrajinu, a dotaknuo se i suša i pandemije covida 19. Zatim je pokazao grafove koji prikazuju rast cijena energenata od 2020. do 2022. godine. Zatim se osvrnuo na dosadašnje mjere Vlade od ovoga proljeća.

‘Paket nikoga ne ostavlja sa strane’

– Koji je odgovor Vlade na globalnu energetsku krizu? Govorio sam o tri elementa, da je snažan, pravedan i sveobuhvatan. Snažan je da očuva standard građana i zadrži visok rast gospodarstva… Pravedan je jer je usmjeren na one kojima je pomoć najpotrebnija… Bez ovakve intervencije bi sigurno imali poteškoće da funkcioniraju normalno kao kućanstva. Sveobuhvatan je jer ne ostavlja nikoga na strani – kazao je.

Premijer je naglasio da ovim planom Vlada “redistribuira ono što ima na pravedan način”, nastojeći pomoći tvrtkama i pojedincima koji bi bez te pomoći imali poteškoća pri plaćanju računa. Kazao je da je ovo kriza bez presedana.

Ograničavaju se cijene električne energije

– Prvi dio paketa se odnosi na ublažavanje rasta cijena energije, a bazirali smo se prvo na električnu. Kod kućanstava idemo na ograničene cijene električne energije. Ova mjera je fiksirana od 1. 10 do 31.ožujka – rekao je.

Cijene su ograničene po prosječnoj cijeni od 59 eura po megavatsatu za kućanstva koja potroše godišnje do 2.500kWh. Za one koji potroše više, ta cijena će biti 88 eura po megavatsatu, objasnio je. – Tko bude trošio manje, plaćat će nižu cijenu. Oni koji potroše više, idu u viši cjenovni razred – dodao je.

– Smatramo da u ovim okolnostima niz subjekata ne možemo tretirati kao gospodarske, poput škola, instituta, fakulteta, bolnica, udruga, općina, gradova, vodovoda. Njima smo odredili cijenu od 62 eura po megavatsatu, i to bez one skuplje kategorije ovisno o potrošnji. Smatramo da dječji vrtić, fakultet, bolnica, moraju moći normalno funkcionirati – rekao je Plenković.

Cijene plina fiksirane do travnja

Kada je riječ o poduzetništvu, napravili smo gradaciju, kazao je. Vlada je firme podijelila u tri kategorije, ovisno o potrošnji.

– Što se tiče cijene plina, cijene za kućanstva ograničene su do 1. travnja 2023. godine, dakle građani mogu biti mirni. Da u travnju prošle godine nismo donijeli mjere, imali bi očekivano velik rast cijena plina – poručio je.

– Ministar Filipović danas ide na sastanak u Bruxelles gdje ćemo se zajedno s drugim državama zalagati za cjelovito europsko rješenje. Jer bez toga nije dugoročno realno da će bilo koja vlada, bez enormnih troškova, naći samostalno rješenje – poručio je.

Na sjednici 20 točaka


Plenković je zatim pokazao grafove na kojima stoji da cijene plina i struje u Hrvatskoj od 1. travnja ove godine nisu rasle.  – Jako je važno da ljudi razumiju o kakvim mjerama se radi i koliko se ovako pridonosi proračunima naših obitelji, njihovom budžetu – napomenuo je.

Na današnjoj sjednici Vlade prvih 20 točaka odnosi se na paket mjera pomoći. Između ostalog, navodi se prijedlog o isplati jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima kao i nezaposlenima, radi ublažavanja posljedica porasta cijena,

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp