Američki sud odbacio Trumpovu tužbu protiv Hillary Clinton

Američki sud odbacio Trumpovu tužbu protiv Hillary Clinton

Sud u SAD-u odbacio je tužbu bivšeg Predsjednika Donalda Trumpa protiv njegove suparnice Hillary Clinton 2016. godine. Odluku je obrazložio kako su optužbe bivšega republikanskog predsjednika da su demokrati htjeli lažirati izbore povezujući njegovu kampanju s Rusima pokušaj “razmetanja” političkim tvrdnjama koje ne pripadaju sudu.

Odbacujući Trumpovu tužbu ovaj tjedan, sudac okružnog suda za južni okrug države Floride Donald Middlebrooks rekao je da se tužbom ne traži “zadovoljština za bilo kakvu pravnu štetu” i da sud “nije prikladan forum” za zamjerke bivšega predsjednika.

“On se želi razmetati političkim manifestom na 200 stranica, iznoseći pritužbe protiv onih koji su mu se protivili”, naglasio je u presudi.

Trump je u ožujku tužio Clinton, koja je bila 2016. godine demokratska kandidatkinja i nekoliko drugih demokrata za navodno “reketarenje”, “urotu za počinjenje štetnih laži” i druge tvrdnje u tužbi dugoj stotinu i osam stranica, ponavljajući dugi popis zamjerki koje je opetovano izjavljivao u medijima tijekom četverogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Tražio je naknadu i kaznenu odštetu kazavši da je potrošio više od 24 milijuna dolara za “troškove obrane, pravne naknade i s tim povezane troškove”. Sudac Middlebrooks u presudi je rekao da je Trump predugo čekao da podnese svoju tužbu te je prekoračio zakonski rok zastare za svoje navode.

Nadalje, u presudi se navodi da je Trump propustio dokazati da je bio oštećen bilo kakvim neistinama, ističući da su mnoge izjave optuženice “jasno zaštićene Prvim amandmanom” Ustava SAD-a. Ostali optuženici uključuju demokratskog zastupnika Adama Schiffa, koji je vodio jedan od procesa Trumpova opoziva u Zastupničkom domu američkog Kongresa i bivšeg britanskog obavještajca Christophera Steelea.

Steele je sastavio izvješće koje je proslijeđeno FBI-u i medijskim kućama prije izbora 2016. godine. Dužnosnici američke obavještajne službe i drugi dužnosnici američke vlade optužili su Rusiju za miješanje u te izbore. Moskva je demantirala da se miješala u kampanju.

Izvor: hina.hr

 

 

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp