Japanski znanstvenici stvorili su kiborg žohara

Japanski znanstvenici stvorili su kiborg žohara

Istraživači na RIKEN-u, japanskom institutu, stvorili su kiborg žohare na daljinsko upravljanje opremljenog malenim bežičnim kontrolnim modulom koji se napaja punjivom baterijom spojenom na solarnu ćeliju.

Ultratanka elektronika i fleksibilni materijali omogućuju kukcima slobodno kretanje, unatoč tome što nose mehaničke uređaje na leđima. Rezultati eksperimenta koji je proveo istraživački tim objavljeni su u znanstvenom časopisu Flexible Electronics.

Ideja iza dizajna je stvoriti alat za inspekciju opasnih područja i praćenje okoliša.

Međutim, da bi uporaba insekata kiborga bila praktična, rukovatelji moraju biti u mogućnosti daljinski ih kontrolirati dulje vrijeme. To uključuje bežično upravljanje njihovim segmentima nogu, koje napaja mala punjiva baterija.

Kako bi spriječili kiborg žohare da izmaknu kontroli, istraživači su odlučili instalirati ugrađenu solarnu ćeliju koja može kontinuirano osigurati da baterija ostane napunjena.

Kako bi uspješno integrirali ove uređaje u žohara koji ima ograničenu površinu, inženjerski tim je trebao razviti poseban ruksak i ultratanke organske module solarnih ćelija. 

Također im je trebao sustav držanja koji bi držao stroj pričvršćen na dulje vremenske periode, a da pritom omogući prirodne pokrete.

Kada su te komponente integrirane u žohare, zajedno sa žicama koje stimuliraju segmente nogu, testirani su novi kiborzi. Baterija je punjena pseudo-sunčevom svjetlošću 30 minuta, a ove bube su natjerane da se okreću lijevo-desno pomoću bežičnog daljinskog upravljača.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp