Šef NATO-a poručio – Ukrajina bi mogla prestati postojati, pozivam Kijev da nastavi svoju borbu protiv Rusije

Šef NATO-a poručio – Ukrajina bi mogla prestati postojati, pozivam Kijev da nastavi svoju borbu protiv Rusije

Ukrajinu čeka teška zima, upozorio je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, pozivajući Kijev da nastavi svoju borbu protiv Rusije. U protivnom, zemlja bi mogla “prestati postojati” kao neovisna nacija, rekao je.

“Ako predsjednik Vladimir Putin i Rusija prestanu ratovati, tada ćemo imati mir. Ako Ukrajina prestane ratovati, tada će Ukrajina prestati postojati kao neovisna nacija”, rekao je Stoltenberg za AP na marginama sastanka pod vodstvom SAD-a u Ramsteinu u Njemačkoj, koji je okupio strane pristaše Ukrajine.

Stoltenberg je izbjegao navesti vremenski okvir koliko dugo bi sukob mogao trajati, ali je rekao da će on završiti pregovorima u jednom trenutku. Međutim, do sada nije bilo “znakova” da Moskva odustaje od svojih ciljeva u Ukrajini, rekao je čelnik NATO-a.

Krajnji cilj Rusije u sukobu je “preuzimanje kontrole nad Ukrajinom”, tvrdi on. “Moramo biti spremni barem za ovu zimu”, rekao je Stoltenberg, dodajući da Zapad mora “nastaviti pružati podršku”, uključujući između ostalog odgovarajuće zimske uniforme, generatore i šatore.

“Zima dolazi, a zima će biti teška na ratištu u Ukrajini. Znamo da je veličina ukrajinske vojske sada oko tri puta veća nego što je bila prošle zime”, dodao je Stoltenberg.

Međutim, šef NATO-a ustvrdio je da se “rat u Ukrajini približava ključnom trenutku”, tvrdeći da je tekuća ruska ofenziva “zaustavljena” u Donbasu i drugdje. “Vidimo da su Ukrajinci uspjeli uzvratiti udarac, uzvratiti udarac i vratiti dio teritorija”, rekao je.

Moskva je više puta pozvala SAD i druge zapadne zemlje da prestanu “pumpati” Ukrajinu oružjem i drugom vojnom opremom. Najviši ruski dužnosnici inzistiraju na tome da će kontinuirana podrška Kijeva samo produžiti krvoproliće bez promjene konačnog ishoda sukoba.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. veljače, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da provede sporazume iz Minska, čiji je cilj regijama Donjeck i Lugansk dati poseban status unutar ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi su put potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko od tada je priznao da je glavni cilj Kijeva bio iskoristiti primirje za kupnju vremena i “stvoriti moćnu oružanu silu”.

U veljači 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao neovisne države i zatražio da se Ukrajina službeno proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti niti jednom zapadnom vojnom bloku. Kijev inzistira da je ruska ofenziva bila ničim izazvana.

A, evo i malog podsjetnika na ono što je Jens Stoltenberg izjavio povodom ukrajinskog dana nezavisnosti (24. kolovoza ove godine):

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp