Kralj Charles III imenuje Williama princem od Walesa, izražavajući ‘ljubav’ prema Harryju i Meghan

Kralj Charles III imenuje Williama princem od Walesa, izražavajući ‘ljubav’ prema Harryju i Meghan

Kralj Charles III, obraćajući se svojoj naciji i Commonwealthu po prvi put kao britanski suveren, objavio je da će njegov sin William imati titulu princa od Walesa, titulu koju je on imao prije nego što je postao kralj. Titulu tradicionalno nosi prijestolonasljednik . Kao supruga princa od Walesa, Kate Middleton od sada će nositi titulu princeze od Walesa.

Charles, koji je postao kralj Engleske nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete II., također je spomenuo svog drugog sina Harryja, izražavajući “ljubav” prema njemu i Meghan “dok nastavljaju graditi svoje živote u inozemstvu”.

Kraljica Elizabeta II. bila je najdugovječniji britanski monarh koji je služio kao voljeno lice svoje zemlje i izvor snage dugih sedam desetljeća, umrla je u četvrtak u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Imala je 96 godina.

Novi se kralj dotaknuo i predanosti svojoj dužnosti kraljice supruge Camille na koju se oslanja. Charles je u svom govoru kraljicu Elizabetu nazvao “inspiracijom” i “primjerom”. Istaknuo je da je njegova majka na svoj 21. rođendan obećala da će živjeti služeći UK-u i Commonwealthu, što je i ispunila.

“To je bilo više od obećanja”, priznao je novi kralj. “Bila je to duboka osobna predanost koja je definirala cijeli njezin život. Žrtvovala se za svoju dužnost.“, istaknuo je Charles, aludirajući na njezinu predanost i odanost njezinoj dužnosti kroz povijesne „promjene i napredak, kroz tugu i gubitak“.

Kralj Charles III stigao je u petak u Buckinghamsku palaču pred velikim brojem ljudi. On i kraljica supruga Camilla otputovali su natrag u London dan nakon smrti kraljice Elizabete II.

Izašao je iz automobila kako bi pozdravio ljude te pogledao goleme hrpe cvijeća ostavljenog u čast njegove majke kraljice Elizabete II. Neki su ljudi dovikivali “Hvala Charles” i “Bravo, Charlie!” dok se rukovao s gomilom. Britanska nacionalna himna sada se zove „Bože, čuvaj kralja“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp