Singapur – Otvara se prva klinika za usporavanje starenja


Singapur – U bolnici Alexandra otvara se nova klinika za dugovječnost u kojoj će liječnik dijagnosticirati biološku dob zdrave osobe, a zatim svakome dati prilagođeni plan za usporavanje starenja. Očekuje se da će ova klinika biti otvorena početkom sljedeće godine. Nova klinika za dugovječnost pacijentima će pružiti individualni, prilagođeni zdravstveni plan za usporavanje starenja.

Bit će to prva javno financirana ambulantna klinika u medicini dugovječnosti u Singapuru, a možda i u svijetu, rekla je profesorica Andrea Maier, suvoditeljica Centra za zdravu dugovječnost Nacionalnog sveučilišnog zdravstvenog sustava (NUHS) za The Straits Times na marginama konferencije prigodom otvaranja Centra u srijedu.

Klinikom će upravljati stručnjaci interne medicine poput prof. Maier, koja je također osnivačica i predsjednica Međunarodnog društva za medicinu dugovječnosti koje je osnovano prošlog mjeseca.

“Želimo zdrave pojedince koji još nemaju bolesti povezane sa starenjem, ali su možda na rubu da postanu pacijenti i razviju bolesti povezane sa starenjem, tako da možemo preokrenuti tu putanju i usporiti taj proces.”, rekla je.

Kako bi se izmjerila biološka dob, pacijent će se podvrgnuti krvnim pretragama, kao i nizu drugih pretraga za provjeru rada srca, pluća, zglobova i više.

“Onda ćemo pitati, Koliko se staro osjećate? A, moramo znati i društvenu povezanost te osobe”, rekla je.

Liječnici će mu tada moći dati personalizirani plan koji nadilazi samo vježbanje i zdravu prehranu.

“Na primjer, trebate li raditi mnogo više vježbi otpora ili aerobnih vježbi? Koliko biste trebali raditi?” rekla je profesorica Maier.

“Dijetalne intervencije su vrlo moćne. Promjena vlastite prehrane mogla bi dovesti do šest do osam godina više života sa 60 godina. Ne postoji lijek koji je tako moćan kao zdrava prehrana.”, dodala je.

Profesorica Maier je rekla da klinika neće primati za pacijenta bilo koga tko ušeće u spomenutu kliniku. Pacijenti će vjerojatno morati biti upućeni jer će liječnici morati imati neke podrobnije informacije o njihovu općem zdravlju. Detalji se još utvrđuju.

Rekla je da se sposobnost tijela da se bori protiv bolesti dramatično smanjuje s godinama, pa ako se fiziološkim promjenama starenja može pristupiti i na njih utjecati, početak bolesti se može zaustaviti ili usporiti.

Starenje slijedi putanju, a pad se javlja od 20. do 30. rođendana. Takvu putanju treba mjeriti, kao što se mjeri težina osobe, rekla je Maier.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp