Nakon smrti kraljice Elizabete II sve su glasniji pozivi za povratak krunskih dragulja u Indiju i Afriku

Nakon smrti kraljice Elizabete II sve su glasniji pozivi za povratak krunskih dragulja u Indiju i Afriku

Mnogi su se ljudi po smrti kraljice Elizabete II oglasili na Twitteru i izjavili da kraljevska obitelj treba vidjeti smrt kraljice Elizabete II između ostalog i kao priliku da vrati dragulje u zemlje iz kojih su potekli.

Smrt kraljice Elizabete II pokrenula je val tuge i bijede diljem Britanije. Dok sućuti nastavljaju pristizati kraljevskoj obitelji, vijest je također dovela do sve većih poziva za povratom kraljičinih krunskih dragulja. Kraljevski dragulji, koji uključuju slavni indijski dijamant Kohinoor i Veliku zvijezdu Afrike, dugo su se smatrali primjerima britanske kolonijalne dominacije. Mnogi su se oglasili na Twitteru i izjavili da bi kraljevska obitelj smrt kraljice Elizabete II trebala vidjeti kao priliku da vrati dragulje u svoje zemlje.

Posebnu pozornost izazvao je dijamant po imenu Velike zvijezde Afrike. Radi se o dijamantu Cullinan, najvećem nebrušenom dijamantu na svijetu, koji je iskopan u Južnoj Africi 1905. godine, a ime je dobio po vlasniku rudnika u kojem je pronađen. Prvo je prodan južnoafričkoj koloniji Transvaal za 194.000 dolara kako bi potom dragulj bio poklonjen kralju Edwardu VII za njegov rođendan te se tako dragulj zadržao u kraljevskoj obitelji. 

Po savjetu stručnjaka, Edward VII angažirao je tvrtku Ascher iz Amsterdama za rezanje kamena. Ovaj posao dobio je Joseph Usher koji je pokušao napraviti rez od 6,5 mm, ali je slomio oštricu alata. Usher je tada morao napraviti jači alat za obavljanje ovog zahtjevnog posla i sljedeći tjedan ga je uspješno razdvojio na dva dijela, teška 1.977 karata i 1.040 karata. Dijelovi dijamanta Cullinan od 3.106 karata, najvećeg ikada pronađenog, brušenog za Krunske dragulje, prodani su na aukciji 2019. godine.

Kasnije je dijamant izrezan na više manjih dijelova, od kojih je najveći nazvan Velika zvijezda Afrike. Predmetni dijamant dio je kraljičinog žezla. Kamen je ugrađen u glavu vladareva žezla s križem. ‘Vladarevo žezlo s križem, 1661’ u kojem se nalazi Velika zvijezda Afrike – najveći bezbojni brušeni dijamant na svijetu za sada ostaje u kraljevskoj obitelji i nitko ne govori o tome da bi se dijamant sa žezla zajedno s ostalima iz kolekcije mogao vratiti u Afriku. S 530,2 karata to je doista najveći bezbojni brušeni dijamant na svijetu. Drugi po veličini je dijamant Cullinan II ili Druga zvijezda Afrike, težak 317,4 karata (63,48 g), a postavljen je u Carsku državnu krunu. Oba su dio krunskih dragulja.

Jedna korisnica Twittera po imenu Nit pokrenula je raspravu o povratu dijamanta Velika zvijezda Afrike ustvrdivši da ga je ukrala Velika Britanija, a nekoliko korisnika također je zatražilo povratak Kohinoora, dijamanta koji je ugrađen u krunu kraljice. No, prema izvješćima, dijamant će otići kraljici supružnici Camilli.

Korisnica Twittera po imenu Luna M.N komentirala je kako se „vrijednost dijamanta zvanog Velika zvijezda Afrike procjenjuje na 400 milijuna dolara, a Južna Afrika ima 60 milijuna ljudi, što znači da svima možemo dati po milijun dolara, a ostalo bi nam još 340 milijuna dolara.“

Velika zvijezda Afrike nalazi se u kraljičinom žezlu, dok je drugi kamen, poznat kao Cullinan II ili Druga zvijezda Afrike, postavljen na prednjoj traci krune Carske države. Svo kamenje koje je dio velikog dijamanta Cullinana ukupno se procjenjuje na 2 milijarde dolara.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp