Stravična kožna reakcija izazvana covid cjepivom

Stravična kožna reakcija izazvana covid cjepivom

Peti izvještaj o slučaju toksične epidermalne nekrolize (“TEN”) nakon Covid injekcije objavljen je u Revue Française d’Allergologie 13. srpnja 2022.

92-godišnji muškarac došao je na hitni odjel regionalne bolnice Saint-Louis, Senegal, s bolnim kožnim lezijama. Razvio je tešku kožnu reakciju – TEN – unutar 20 dana od prve doze Sinopharmovog “cjepiva”. Primljen je na intenzivnu njegu i preminuo je pet dana kasnije, javlja Expose-news.com .

Autori izvješća o slučaju napominju:

Prema našim saznanjima, ovo je prvi slučaj TEN-a prijavljen od Sinopharm cjepiva i tek peti slučaj općenito prijavljen od Covid-19 cjepiva. Dva prethodna slučaja bila su posljedica Pfizerovog cjepiva protiv Covid-19, jedan se dogodio tjedan dana nakon prve doze, a drugi pet dana nakon druge doze cjepiva. Američki autori izvijestili su o trećem slučaju koji se dogodio 24 sata nakon druge doze cjepiva Moderna Covid-19. Za četvrti slučaj nije navedena vrsta cjepiva protiv Covid-19, a odgoda je bila tri dana nakon prve doze.

U drugim slučajevima TEN-a izazvanih cjepivima protiv Covid-19 nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. U našeg pacijenta smrtni ishod uglavnom se objašnjava lošim prognostičkim čimbenicima, kao što su starija dob, bubrežna insuficijencija, hidroelektrolitički poremećaji i trombocitopenija.


 1877-0320, https://doi.org/10.1016/j. reval.2022.07.001 . ( https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877032022003566 )

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp